Un bărbat cu cetățenie română a fost extrădat din Italia în Regatul Unit pentru a răspunde în fața justiției în cazul de trafic de migranți soldat cu moartea a 39 de vietnamezi în remorca închisă ermetic a unui camion.

Ştefan Damian Dragoş (28 de ani) a fost extrădat joi din Italia, după ce fusese arestat pe 10 iunie în apropiere de Milano pe baza unui mandat de arestare emis de autorităţile britanice, a declarat poliţia din Essex.

Bărbatul va compărea vineri la tribunalul din Colchester pentru acuzaţiile de complicitate la imigraţie ilegală şi încurajarea sau ajutor pentru comiterea unei infracţiuni.

Cei 39 de migranţi vietnamezi, dintre care cei mai tineri erau doi băieţi de 15 ani, au murit de asfixiere şi hipertermie în spaţiul închis al remorcii camionului, în timp ce erau transportaţi spre ceea ce ei sperau să fie o nouă viaţă în Marea Britanie. Corpurile lor neînsufleţite au fost descoperite în interiorul remorcii la est de Londra pe 23 octombrie 2019.

Această descoperire îngrozitoare a scos în evidenţă fenomenul filierelor de imigraţie clandestină care prosperă profitând de speranţa imigranţilor, care sunt dispuşi să îşi asume orice risc şi să plătească sume uriaşe de bani.

Liderii grupului de traficanţi, Ronan Hughes, un transportator rutier nord-irlandez de 41 de ani, şi Gheorghe Nica, un cetăţean român de 43 de ani, acuzaţi că au organizat această acţiune, au fost condamnaţi în ianuarie la 20, respectiv 27 de ani de închisoare pentru omucideri involuntare şi trafic de migranţi.

Maurice Robinson, şoferul care conducea camionul în momentul descoperirii cadavrelor, a fost condamnat la 13 ani şi patru luni de închisoare, iar Eamon Harrisson, şoferul de 24 de ani care a dus remorca până în portul belgian Zeebrugge, afirmând că nu ştia de prezenţa migranţilor la bord, a primit o pedeapsă de 18 ani de închisoare. AGERPRES.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Septembrie 2021 - 10 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.