Actorul Ion Caramitru, director al Teatrului Național București și președinte al Uniunii Teatrale din România (UNITER) a murit duminică, la vârsta de 79 de ani, au declarat reprezentanți ai UNITER.

Actorul Ion Caramitru sa stins din viață

El era internat la Spitalul "Elias" din Capitală. Ion Caramitru sa născut în București, la 9 martie 1942. A debutat în 1964 pe scena Teatrului Național din București, în "Eminescu", de Mircea Ștefănescu, regia Sică Alexandrescu.

A fost actor și regizor la Teatrului "Lucia Sturdza Bulandra" (din 1965), fiind, în perioada 1990-1993, și director general la acest teatru. A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Süto Andras, Rolf Hochhuth și alții. A colaborat cu mari regizori ai scenei românești precum Sică Alexandrescu, Moni Ghelerter, Liviu Ciulei, Vlad Mugur, Andrei Șerban, Radu Penciulescu, Alexandru Tocilescu, Cătălina Buzoianu.

Cariera actorului Ion Caramitru

Ion Caramitru a jucat la Naționalul bucureștean în roluri precum Perdican - "Să nu te joci cu dragostea" de Alfred de Musset, regia Moni Ghelerter, 1964; Mircea Basarab - "Vlaicu Vodă" de Alexandru Davila, regia Sică Alexandrescu, 1965; Romeo - "Romeo și Julieta" de William Shakespeare, regia Val Mugur, 1967; "Dialoguri și fantezii în jazz" - spectacol de poezie și muzică alături de Johnny Răducanu; Eduard al III-lea - "Eduard al III-lea" de William Shakespeare, regia Alexandru Tocilescu, 2008; Macbeth - „Macbeth” de William Shakespeare, regia Radu Penciulescu, 2011; Pierre - "Dineu cu proști" de Francis Veber, regia Ion Caramitru, din 2012; Recital - „Dor de Eminescu”, 2012;Prospero - "Furtuna" după William Shakespeare, regia Alexander Morfov, 2014. A jucat,

Ion Caramitru a fost şi un foarte apreciat actor de film. Dintre zecile de pelicule în care a apărut în roluri importante merită menţionate producţiile: "Pădurea spânzuraţilor", film premiat la Cannes, în 1965, pentru regie (Liviu Ciulei), "Iarba verde de acasă" în regia lui Stere Gulea (1978), "Ecaterina Teodoroiu", regia Dinu Cocea. De asemenea, Caramitru este cunoscut publicului şi pentru rolul Socrate din celebra serie "Liceenii". Talentul său, remarcat de producătorii din străinătate, l-a recomandat pentru roluri în filme precum "Kafka" (1991), regia Steven Soderbergh, alături de Jeremy Irons şi Theresa Russell, "Mission: Impossible", regia Brian de Palma sau minunatul rol Count Fontana din "Amen" (2002), regia Costa Gavras.

Citeste si:
Doliu în lumea maneliștilor! Petrică Cercel a murit: „Speram până...
Doliu în lumea maneliștilor!...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

A fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler

A fost ministru al Culturii în perioada 1996-2000.Ion Caramitru a fost ales preşedinte UNITER de la înfiinţarea acesteia, la 15 februarie 1990. În 2017, a fost distins cu Titlul de cetăţean de onoare al Capitalei, precum şi cu titlul de ambasador Shakespeare în România, oferit de Consiliul Britanic, cu ocazia Anului Shakespeare - 400.

Tot în anul 2017, preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat pe Ion Caramitru cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, cu prilejul împlinirii vârstei de 75 de ani.

În zilele de 21-22 decembrie 1989, se numără printre conducătorii manifestărilor anticomuniste din București. La 22 decembrie 1989, în fruntea unei coloane de manifestanți a pătruns în clădirea Televiziunii Române, fiind primul care a anunțat pe postul național de televiziune înlăturarea dictaturii, potrivit Agerpres.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.