Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat marți împotriva „unei catastrofe umanitare” în Afganistan. Oficialul cere fonduri pentru această țară după plecarea forțelor americane.

"O catastrofă umanitară se profilează", a subliniat el într-un comunicat, evocând "agravarea crizei umanitare şi economice" şi "ameninţarea unei prăbuşiri totale a serviciilor de bază".

Antonio Guterres îndeamnă, de asemenea, statele membre ONU, "să furnizeze o finanţare adecvată, suplă şi completă" în favoarea populaţiei afgane care este, potrivit lui, "în ora sa cea mai întunecată".

"I-am îndemnat să contribuie la garantarea faptului că lucrătorii umanitari dispun de finanţare, de acces la garanţii judiciare de care au nevoie pentru a rămâne şi a transporta acest ajutor", a adăugat el în comunicatul său.

Şeful ONU reaminteşte că "aproape jumătate din populaţia afgană - 18 milioane de persoane - are nevoie de o asistentă umanitară pentru a supravieţui".

"Un afgan din trei nu ştie de unde va veni viitoarea masă", a precizat Antonio Guterres, subliniind că peste jumătate dintre copiii mai mici de cinci ani vor suferi de foame în anul următor.

"Mai mult ca niciodată, copiii, femeile şi bărbaţii din Afganistan au nevoie de solidaritatea comunităţii internaţionale", a insistat el.

Fără a-i menţiona pe talibani, secretarul general al ONU face apel la "toate părţile să faciliteze un acces umanitar sigur şi fără obstacole la provizii vitale şi esenţiale, precum şi pe cel al lucrătorilor umanitari - bărbaţi şi femei".

La douăzeci de ani după ce au fost alungaţi de la putere de SUA, talibanii controlează din nou cea mai mare parte a teritoriului afgan. Ei au sărbătorit marţi victoria lor după ce ultimul zbor american a plecat din Kabul în noaptea precedentă.AGERPRES.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Septembrie 2021 - 09 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.