Autoritățile bulgare au introdus noi măsuri pentru intrarea în țară a cetățenilor români. Aceștia vor fi nevoiți să prezinte certificatul digital european COVID-19 care să demonstreze vaccinarea, un test anti-Covid cu rezultat negativ sau un certificat ce atestă trecerea prin boală.

Noi reguli de intrare a românilor în Bulgaria

Potrivit evoluției pandemiei de coronavirus din ultima perioadă, statul bulgar a decis să introducă noi măsuri pentru cetățenii români care vor să călătorească pe teritoriul Bulgariei. Acestea vor intra în vigoare începând cu data de 1 septmebrie 2021.

„Conform noilor prevederi, cetăţenii români care sosesc din România (menţinută în zona verde) pot intra în Republica Bulgaria sub condiţia prezentării, pe lângă documentele de călătorie, a unuia dintre următoarele documente:


  • un certificat digital european COVID-19 care atestă vaccinarea sau un document similar, care conţine aceleaşi date precum certificatul digital european COVID-19;

  • un certificat digital european COVID-19 care atestă vindecarea sau un document similar, care conţine aceleaşi date precum certificatul digital european COVID-19;

  • un certificat digital european COVID-19 care atestă testarea sau un document similar, care conţine aceleaşi date precum certificatul digital european COVID-19”, potrivit unui comunicat de presă.

Excepții privind noile măsuri

Cu toate acestea, există și unele excepții de la regula de a prezenta actele COVID-19 solicitate. Scutiți de această regulă sunt persoanele care se află în tranzit pe teritoriul Republicii Bulgaria, cu condiția că părăsesc imediat teritoriului statului, dar şi copiii cu vârsta de până la 12 ani.

Pe pagina Ministerului Afacerilor Externe român, https://www.mae.ro/node/51904 se pot găsi informații suplimentare în legătură cu clasificarea statelor pe zone (verde, portocalie, roşie) și condiţiile de intrare în Republica Bulgaria din aceste state, dar şi eventualele excepţii de la aceste măsuri.

Cetățenii români pot apela după ajutor la Ambasada României din Sofia

Pentru orice alte nelămuriri, MAE menționează că cetățenii români se pot adresa după asistența consulară la Ambasada României la Sofia la numărul de telefon 0035929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

Citeste si:
Scrisoare comună a premierilor din România, Bulgaria, Ungaria,...
Scrisoare comună a...

„De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: 00359879440758. Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: https://www.mae.ro/node/51904 şi http://sofia.mae.ro/, informarea temeinică anterior deplasării în străinătate şi respectarea cu stricteţe a măsurilor aplicabile în contextul pandemiei de COVID-19”, se menţionează în comunicatul MAE.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 August 2021 - 01 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.