Potrivit unui studiu realizat de autoritățile sanitare din SUA, eficacitatea vaccinurilor Pfizer și Moderna în fața tulpinei Delta a scăzut de la 91% la 66%. Studiul a fost realizat cu ajutorul a mii de angajați ai centrelor de sănătate și spitale din șase state americane.

Eficacitatea vaccinului Pfizer și Moderna contra tulpinei Delta

Participanții la studiu au fost testați în fiecare săptămână pentru infecțiile simptomatice și pentru cele asimptomatice. Majoritatea lucrătorilor medicali au fost vaccinați cu serurile de la Pfizer sau Moderna.

Conform datelor publicate de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), principala agenție federală de sănătate publică a țării, în perioada decembrie 2020 - aprilie 2021, s-a înregistrat o eficacitate a vaccinurilor de 91%.

În schimb, în perioada în care tulpina Delta a devenit dominantă în rândul cazurilor de infectare cu mai mult de 50%, iar eficiența a scăzut la 66%.

Eficiență se erodează și în timp

Specialiștii însă menționeaă că această diferență a eficacității nu este doar din cauza tulpinei Delta, dar și de eficiența care se erodează în timp.

„În timp ce aceste date intermediare sugerează o reducere moderată a eficacității vaccinurilor Covid-19 în prevenirea infecției, faptul că reducerea infecțiilor rămâne la două treimi subliniază importanța și beneficiile vaccinării”, menționează specialiștii.

Corinne Le Goff, director comercial al laboratoarelor Moderna, a specificat despre o scădere față de varianta Delta diferită între cele două vaccinuri: la 76% pentru Moderna și 54% pentru Pfizer.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 August 2021 - 02 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.