Tramvaiele vechi și șubrede din Capitală pun în pericol viața călătorilor în fiecare zi. Recent, unul dintre vagoanele unui astfel de mijloc de transport a luat foc după ce a avut loc un scurtcircuit la rețea. Nimeni nu a fost rănit, dar oamenii care circulă des pe această linie se tem pentru existența lor. Tramvaiele se clatină pe șine, se poticnesc pe drum, deci oricând am putea asista la o tragedie.

Tramvaiele din Capitală, bombe cu ceas: pun în pericol viața călătorilor

Recent, în București, un tramvai a rămas în drum după ce la rețeaua de contact s-au format mai multe scântei, cel mai probabil de la un scurcircuit. La câteva secunde distanță, o parte din vagon a fost cuprins de flăcări, iar din tramvai a început să iasă fum. Călătorii au coborât speriați din vagoane și au fugit departe de acesta. Nu au existat victime, iar Societatea de Transport București a desemnat o comisie care face o anchetă și asigură că tramvaiele sunt verificate în fiecare zi înainte de a ieși pe traseu.

Totuși, cele mai multe dintre ele sunt vechi de un deceniu și sunt în stare deplorabilă, deși motorul lor mai duce pentru o plimbare, așa că tragedii pot fi la tot pasul. Rugină, bucăți întregi de tablă lipsă. Interiorul, de asemenea, este la fel de șubred. Scaunele se bălăngăne în același timp cu mijlocul de transport, scările de intrare și ieșire sunt alunecoase și geamurile sunt nesigure, dând impresia că, din moment în moment, pot pleca spre călători.

În București, pe traseu ies 500 de tramvaie. Dintre ele, 80% au peste 30 de ani vechime. Mai grav este că cele din urmă nici nu pot fi reparate, deoarece sunt atât de „bătrâne” încât nici piese nu se mai fabrică pentru ele.

„Toate sunt vechi, în raport de 100 la sută dar peste 80 la sută au peste 30 de ani vechime. Aici vorbim de tramvaiele Tatra care au apărut când eram eu copil”, spunea Mihai Trancă, sindicalist RATB, pentru Digi 24.

Pe de altă parte, alți sindicaliști afirmau în presă, în 2017, după un incident, că inspecția tehnică a tramvaielor se face doar pe hârtie: „Inspecțiile tehnice sunt măsluite. Se iau de pe tramvaie bune, se pun pe cele proaste care urmează să intre la ITP, apoi se pun înapoi componentele de unde s-au luat. Tramvaiul cu problemele respective circulă în continuare pe traseu cu aceleași probleme”.

Citeste si:
Noile tramvaie cumpărate de Primăria Capitalei, puse în circulație...
Noile tramvaie cumpărate de...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 August 2021 - 10 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.