Deși pare greu de crezut, există copii în Constanța, aflați chiar la 10 kilometri distanță de litoral, care nu au văzut niciodată marea. Părinții nu își permit un drum spre plajă, așa că micuții doar visează la momentele când vor face castele de nisip. Norocul lor a fost o organizație non-profit. Astfel, marea pe care au văzut-o atâta vreme la televizor a prins contur pentru o parte dintre cei necăjiți.

Marea, o minune costisitoare. Nu toți copiii din Constanța nu au văzut-o

Copiii locuiesc la o mică distanță de plaja din Mamaia, pe care recent au intrat pentru prima dată. La fel de bine marea putea să fie la capătul lumii, căci ei provin din familii sărace, pentru care nu există vacanță, ci doar muncă. Voluntarii de la o organizație non-profit le-au adus acestora bucuria de a vedea soarele ieșind din apă. Au adunat bani de transport, de mâncare și i-au însoțit în permanență în aventură. Din păcate, binevoitorii au mult de muncă fiindcă sunt mulți copii care stau la mai puțin de 100 de kilometri de mare, dar nu au văzut-o niciodată.

Milioane de români sunt prea săraci pentru vacanță

Potrivit Eurostat, numărul românilor care își permit să plece în vacanță e unul mic. Numai una din 10 familii cu venituri mici reușește să plece în concendiu și sunt mulți care văd marea doar pe micul ecran. Pentru trei milioane de români, Grecia, Turcia sau chiar Mamaia sunt destinații necunoscute, deoarece o deplasare, fie ea și pe litoralul românesc sau la munte, de doar câteva zile, este costisitoare. Banii abia le ajung pentru mâncare și facturi, iar în această situație sunt 9 din 10 români cu venituri mici. Prin comparație, la nivel european, doar 3 din 10 oameni nu își permit un concendiu.

„Deocamdată, suntem la valori mai mici chiar şi decât în 2020. Preferă deplasările la rude, la prieteni, ca să scape de cele mai mari cheltuieli: cheltuielile de cazare. Un turist român cheltuieşte în jur de 2.100-2.200 de lei.” a explicat Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt de la Institutul Național de Statistică.

Pandemia a marcat diferențele

Anual, 3 milioane de români își petrec concendiul în afara țării noastre, dar inegalitățile au crescut în pandemie: „În cel mai fericit caz, îşi permit o vacanţă la bunici, la rudele de la ţară, care e de multe ori o vacanţă activă: muncă la câmp sau la livadă. Asta e realitatea. Clasa medie care depindea în mare parte de tichetele de vacanţă, pe de-o parte se subțiază, pe de altă parte nu mai beneficiază de aceste vouchere din partea guvernului”, a explicat Dumitru Luca, președinte Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.

Citeste si:
Călătorie spre aventură: Obțineți permisul pentru barcă și...
Călătorie spre aventură:...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 August 2021 - 10 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.