O comoară veche de aproape 1000 de ani a fost descoperită într-o pădure din județul Prahova. Zeci de monede de aur și podoabe bizantine au fost găsite de un bucureștean, căutător de comori în timpul liber.

Un bucureștean a făcut descoperirea vieții sale: A găsit o comoară de preț într-o pădure din Prahova

Un bărbat din București a făcut, cu ajutorul unui detector de metale, cea mai mare descoperire arheologică din viața lui. Într-o pădure din Prahova a reușit să găsească o comoară veche de sute de ani.

„Exact pe drumul de întoarcere spre casă, am dat de un semnal, am zis hai să săpăm și aici să vedem dacă găsim ceva...Și, când am văzut, era o monedă din aur, nu ne-a venit să credem! Nu am știut că este atât de important tezaurul, adică nemaifiind găsit așa ceva în România până acum”, Cristian Cojanu, căutător de comori.

Acesta a dus obiectele la Muzeul de Arheologie din Ploiești. Acolo, specialiștii au realizat că descoperirea sa e uriașă pentru țara noastră. Este vorba despre 35 de monede din aur, din electron - un aliaj al aurului natural - plus patru cercei din aur, realizați dintr-o verigă groasă din aur.

Fiecare bănuț are mai bine de patru grame, iar în funcție de starea de degradarea valorează astăzi între 300 și 700 de euro. Arheologii cred că aurul ar fi aparținut unui mercenar din armata bizantină.

După încheierea tuturor formalităților și după intrarea obiectelor în Patrimoniul Național, tezaurul va fi expus publicului larg. Cât despre cel care a făcut descoperirea, acesta va fi recompensat de statul român cu 45% din valoarea comorii.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 August 2021 - 10 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.