Două presupuse clarvăzătoare din Chișinău au fost condamnate la câte opt ani de închisoare. Procesul penal în privința acestora a pornit după ce o femeie s-a plâns de acțiunile ilicite ale învinuitelor, care sunt mamă și fiică.

Opt ani de închisoare pentru două presupuse clarvăzătoare din Chişinău

În intervalul 2014-2017, inculpatele și-au promovat în mediul online capacitățile pretins extrasenzoriale, susținând că au puteri fabuloase de vindecare și atragere a norocului. Persoanele interesate erau invitate la domiciliul acestora, unde, prin înșelăciune, erau determinate să achite câte o sută de lei pentru „o primă ședință de vindecare”. Apoi, prin metode de manipulare, acestea dobândeau bunurile victimei. În cazul în care aceasta refuza, femeile amenințau cu decesul copiiilor sau alte consecințe grave asupra familiei acesteia.

Conform probatorului, inculpatele au dobândit de la o femeie bunuri de peste 388.000 de lei. În plus, pe fondul presiunii psihologice de către presupusele prezicătoarelor de „înlăturare a aurei negative”, victima s-a împrumutat cu sume de bani mari de la bancă și de la rude. Inculpatele au restituit păgubașilor suma prejudiciului cauzat prin infracțiune, după ce autoritățile „au intrat pe fir”, potrivit INP.

Explicațiile psihologului

Dacian Tudose, psiholog din Suceava, a explicat cum poate ajunge un om integru, uneori chiar și la un nivel de instruire ridicat, să pice în plasa unor astfel de escroace.

„Încă mai auzim despre asemenea cazuri pentru că mulţi dintre noi au rămas tributari superstiţiilor şi convingerilor oculte. Mecanismul este destul de simplu: dacă omul nu găseşte resurse pentru a depăşi criza prin care trece atunci se agaţă de o himeră, conştient însă că raţional nu are şanse de reuşită. Din păcate, de acest mecanism se folosesc ‘prestatorii’ de asemenea servicii oculte”, a declarat acesta pentru monitorulsv.ro.

Dacă un specialist îl ajută pe pacient să-și identifice singur resursele pentru a-și putea rezolva problemele, practicanții ocultismului promit că îl vor ajuta apelând la situații externe, care nu depind de puterea sa. Tocmai din acest motiv oamenii cad în plasă, dorind un rezultat rapid în soluționarea dificultăților întâmpinate.

Citeste si:
Peste 50 de alerte false cu bombă în Republica Moldova în ultimele...
Peste 50 de alerte false cu...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 August 2021 - 02 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.