"Când iubeşti" este prima poezie murală animată care se poate citi în municipiul Sibiu, pe un zid din curtea interioară a Colegiului Naţional "Octavian Goga", fiind realizată de grupul "unu unu unu invers unu".

Prima poezie murală animată scrisă pe zidul unui colegiu din Sibiu

"Dintre cele 10 lucrări de artă stradală finalizate zilele trecute pe diferite ziduri din Sibiu s-a ales una dintre cele mai ofertante variante din punct de vedere vizual: poezia murală 'Când iubeşti', ce poartă semnătura grupului unu unu unu invers unu, un tandem creativ iniţiat de Lumi Mihai şi Mugur Grosu. Desenul este realizat pe un zid din curtea interioară al Colegiului Naţional 'Octavian Goga'. Lucrarea artiştilor beneficiază acum de o nouă dimensiune adăugată picturii iniţiale, devenind oficial prima poezie murală animată şi, din datele actuale, cea mai mare lucrare de artă stradală augmentată din România, care va rămâne permanent pe zid", se precizează în comunicatul de presă.

Privită cu ochiul liber, lucrarea statică este reprezentată sub forma unui joc Tetris, ce invită privitorul să parcurgă şi să decripteze mesajul ascuns de literele alăturate. Aplicând însă un nou strat realităţii, tehnicile de augmentare reuşesc să dea viaţă lucrării prin suprapunerea unor animaţii grafice, dinamice şi contextuale, peste varianta originală a muralului.

Poezia „Când iubești”

"Orice persoană care deţine un smartphone poate deveni parte din noua experienţă dezvoltată de echipa proiectului-pilot timp de peste o săptămână, cu ajutorul celor mai actuale tehnici de generare a realităţii augmentate. Privitorul trebuie să se afle în locaţia lucrării, să scaneze codul QR poziţionat în partea de jos a poeziei murale cu ajutorul camerei foto a telefonului sau să acceseze direct link-ul https://bit.ly/SISAF2021-augmented. Telefonul va deschide automat o nouă fereastră, prin intermediul căreia vom vedea sub ochii noştri cum lucrarea statică devine una animată. Partea cea mai interesantă este că privitorii pot interacţiona în diferite moduri cu lucrarea, astfel că preţ de câteva minute pot descoperi noi detalii: se pot apropia sau îndepărta, pot schimba unghiul, iar lucrarea se va adapta la rândul ei mişcărilor. În plus, lucrarea augmentată beneficiază de un filtru pe reţelele sociale Facebook şi Instagram, astfel că oricine poate filma întreaga experienţă şi o poate distribui cu uşurinţă pe paginile personale", se arată în comunicat.

Citeste si:
Festivalul de artă „Diploma Show”, la a noua ediție. Ce pot admira...
Festivalul de artă „Diploma...

Această poezie murală a fost realizată în timpul Festivalului Internaţional de Street Art din Sibiu, desfăşurat anul acesta în a doua parte a lunii iulie şi la care au participat 17 artişti şi grupuri, rezultatul concret fiind 10 picturi murale în 9 locaţii din oraş, potrivit Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 August 2021 - 10 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.