Primarul Mihai Chirica a anunţat pe pagina sa de Facebook, că la primele ore ale dimineţii a ajuns la Iaşi primul tramvai nou cumpărat, după 45 de ani de la ultima achiziţie a unui astfel de mijloc de transport în comun în oraş.

La Iași a ajuns primul tramvai nou după 45 de ani de la ultima achiziție de acest fel

Primarul de la Iași, Mihai Chirica, a anunțat că în această dimineață au ajuns primele garnituri de tramvaie. Acesta susține că pasul respectiv este o etapă importantă pentru modernizarea și dezvoltarea transportului public.

"E un adevărat moment istoric, deoarece au trecut aproape 45 de ani de la ultima achiziţie de tramvaie noi. Am semnat contractul de achiziţie a celor 16 tramvaie PESA în aprilie 2020. Valoarea contractului este de circa 163 de milioane de lei, adică aproximativ 33,1 milioane de euro, ceea ce înseamnă 2,06 milioane de euro pentru fiecare tramvai", scrie primarul Iaşiului, Mihai Chirica, pe pagina sa de socializare.

Cu ce este dotat noul transport în comun

Capacitatea de transport totală a noilor tramvaie este de 230 de locuri şi au dotări moderne: aer condiţionat, instalaţie de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, sistem de supraveghere video interior şi exterior, echipament pentru anunţuri vocale exterioare în staţii pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere, instalaţie electrică a echipamentelor de ticketing şi o instalaţie de informare a călătorilor atât la interior, cât şi la exterior, sistem de numărare a călătorilor prin senzori video inteligenţi 3D.

"Achiziţia tramvaielor PESA este făcută cu ajutorul fondurilor europene, ocazie cu care vreau să aduc mulţumiri Comisiei Europene, precum şi constructorului polonez pe care l-am vizitat la începutul acestui an şi care şi-a ţinut promisiunea faţă de oraşul nostru de a le livra cât mai repede", mai spune primarul Mihai Chirica prin intermediul aceleiaşi postări.

65 de milioane de lei pentru modernizarea transportului public

Municipiul Iaşi va beneficia şi de 16 tramvaie Bozankaya, contract în valoare de circa 168 de milioane de lei, 20 de autobuze electrice Solaris de 12 metri, al cărui contract de furnizare este în valoare de aproximativ 67 de milioane de lei, şi 24 de autobuze electrice de 10 metri, pentru care se vor cheltui aproape 65 de milioane de lei.

Astfel în parcul celor de la Compania de Transport Public vor ajunge 76 de mijloace de transport electrice, în valoare totală de aproximativ 462 de milioane de lei, informează Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 August 2021 - 11 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.