Primarul Mihai Chirica a anunţat pe pagina sa de Facebook, că la primele ore ale dimineţii a ajuns la Iaşi primul tramvai nou cumpărat, după 45 de ani de la ultima achiziţie a unui astfel de mijloc de transport în comun în oraş.

La Iași a ajuns primul tramvai nou după 45 de ani de la ultima achiziție de acest fel

Primarul de la Iași, Mihai Chirica, a anunțat că în această dimineață au ajuns primele garnituri de tramvaie. Acesta susține că pasul respectiv este o etapă importantă pentru modernizarea și dezvoltarea transportului public.

"E un adevărat moment istoric, deoarece au trecut aproape 45 de ani de la ultima achiziţie de tramvaie noi. Am semnat contractul de achiziţie a celor 16 tramvaie PESA în aprilie 2020. Valoarea contractului este de circa 163 de milioane de lei, adică aproximativ 33,1 milioane de euro, ceea ce înseamnă 2,06 milioane de euro pentru fiecare tramvai", scrie primarul Iaşiului, Mihai Chirica, pe pagina sa de socializare.

Cu ce este dotat noul transport în comun

Capacitatea de transport totală a noilor tramvaie este de 230 de locuri şi au dotări moderne: aer condiţionat, instalaţie de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, sistem de supraveghere video interior şi exterior, echipament pentru anunţuri vocale exterioare în staţii pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere, instalaţie electrică a echipamentelor de ticketing şi o instalaţie de informare a călătorilor atât la interior, cât şi la exterior, sistem de numărare a călătorilor prin senzori video inteligenţi 3D.

"Achiziţia tramvaielor PESA este făcută cu ajutorul fondurilor europene, ocazie cu care vreau să aduc mulţumiri Comisiei Europene, precum şi constructorului polonez pe care l-am vizitat la începutul acestui an şi care şi-a ţinut promisiunea faţă de oraşul nostru de a le livra cât mai repede", mai spune primarul Mihai Chirica prin intermediul aceleiaşi postări.

65 de milioane de lei pentru modernizarea transportului public

Municipiul Iaşi va beneficia şi de 16 tramvaie Bozankaya, contract în valoare de circa 168 de milioane de lei, 20 de autobuze electrice Solaris de 12 metri, al cărui contract de furnizare este în valoare de aproximativ 67 de milioane de lei, şi 24 de autobuze electrice de 10 metri, pentru care se vor cheltui aproape 65 de milioane de lei.

Citeste si:
Fostul primar al municipiului Iași, Gheorghe Nichita, închis pentru...
Fostul primar al municipiului...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Astfel în parcul celor de la Compania de Transport Public vor ajunge 76 de mijloace de transport electrice, în valoare totală de aproximativ 462 de milioane de lei, informează Agerpres.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.