Țara noastră are de îndurat vreme la extreme. Printre furtunile severe se strecoară și episoade de caniculă, cu temperaturi care trec de 45 de grade Celsius în unele zone. Pe o asemenea căldură, incendiile izbucnesc din senin. Astfel s-a întâmplat și la Arad, unde groapa de gunoi a orașului a luat foc, iar fumul toxic a fost o amenințate pentru miile de locuitori.

Incendiu puternic la groapa de gunoi din Arad

Focul a pornit, sâmbătă seară, la groapa de gunoi din Arad, din cauza căldurii excesive de afară, spun autoritățile. Spre seară și toată noaptea, vântul a extins flăcările.

„Necaz, incendiu la groapa de gunoi, pe fondul căldurilor mari. A fost un incendiu zilele trecute, iar astăzi a reizbucnit pe o suprafață de aproximativ 1.200 metri pătrați”, a declarat Lazăr Faur, viceprimar, în fața presei.

Și pompierilor le-a fost greu să intre în zonă pentru a stinge incendiul. Nimeni nu a știut inițial cât le va lua pentru a stopa flăcările. La fața locului au fost aduse și utilaje care să transporte pământ peste focare, mai ales că norii de fum emanați amenințau întreg orașul. Localnicii au primit mesaje de avertisment prin RO-Alert să închidă geamurile ca nu cumva să înghită foc toxic.

Pompierii au reușit după multe ore să lichideze o bună parte din incendiu. Duminică dimineață, acesta părea să fie stins, însă mai erau focare, prin urmare câteva echipaje au mai rămas să supravegheze zona.

Informații ISU

„Incendiul nu se poate extinde către zonele locuite. Situația e îngrijorătoare din cauza fumului degajat. ISU Arad a emis mesaj Ro-Alert pentru localitățile unde se propagă fumul. Cea mai mare problemă e vântul puternic care favorizează incendiul pe groapă și îngreunează operațiunile de stingere. Operațiunile sunt îngreunate de înălțimea gropii.

Stingem la suprafață, focul izbucnind din nou. Avem sprijinul administratorului gropii care a trimis personal și tehnici, buldozere care să faciliteze accesul apei. Se analizează posibilitatea aducerii mai multor camioane cu pământ. După ce stingem, dacă nu e acoprit cu pământ și nu pătrunde apa, incendiul reizbucnește.

Citeste si:
Ungaria, zguduită de 13 cutremur în mai puțin de 24 de ore
Ungaria, zguduită de 13...

Acționăm cu 3 autospeciale, am mobilizat personal suplimentar. Încercăm cât de repede să putem stinge pentru a reduce din disconfortul creat în acea zonă. Am mai avut și miercuri noapte un incendiu la aceeași groapă și l-am stins în aproximativ 6 ore. Tot așa, cu forțe sporite.

Cel mai probabil, datorită temperaturilor foarte mari, groapa face autoaprindere, municipiul Arad fiind pe cod de caniculă de multă vreme. Și cauza probabilă de miercuri a fost tot autoaprindere”, a informat George Pleșca, purtătorul de cuvânt al ISU Arad.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 August 2021 - 09 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.