După 52 de ani în care a fost cel mai mare producător de energie electrică din nord-vestul României, Steaua de pe Mureș, așa cum era numită Termocentrala Mintia, a fost închisă. Aproape 700 de oameni din Hunedoara rămân acum șomeri, după ce compania a pus lacătul pe porți din cauza insolvenței. Totul s-a dus din rău în mai rău în județ, deoarece mai bine de 13 școli care primeau căldură de la această companie ar putea fi închise la iarnă.

Protest după ce Termocentrala Mintia din Hunedoara și-a închis porțile

Temocentrala din Hunedoara a fost închisă din cauza unor datorii uriașe acumulate în ultimii ani. În seara de 26 iulie, angajații au ieșit din ultima tură de serviciu și au plecat acasă în aplauze. Salariații au fost concediați și vor primi plăți compensatorii de 9.000 de euro, șomaj și venit de completare, în funcție de vechime, timp de doi ani.

Această companie a funcționat vreme de 52 de ani și pentru că într-o perioadă a acoperit aproape 10% din consumul energetic al țării a fost numită și „Steaua Mureșului”. De anul trecut, însă, este în insolvență și urmează să fie vândută.

O parte dintre angajații termocentralei au fost în 27 iulie în fața primăriei din Deva, alături de mai mulți părinți. În urma închiderii colosului industrial, 13 școli ar putea rămâne fără căldură la iarnă. Pentru instituțiile de învățământ care până acum erau alimentate cu energie de la termocentrala închisă s-au alocat anul trecut fonduri pentru a instala centrale pe gaze. Până acum, unitățile nu au fost dotate.

„Îi îndemnăm pe deveni să vină alături de noi. Noi vom fi în mijlocul lor prin Asociația „Hunedoara Suntem Noi” și să milităm pentru găsirea unei alternative și a unor surse de încălzire a școlilor, ca să ne putem trimitem copiii la școală. Aș vrea să le atrag atenția autorităților locale care au obligația să asigure încălzirea în municipiul Deva că legea 325 din 2006 tocmai a fost modificată și acum prevede obligația de a furniza iarna căldură în tot timpul ei.

Această lege dacă era la promulgare din 2008, dacă președintele Iohannis s-ar fi grăbit și ar fi promulgat-o în toamna anului trecut, acest obiectiv nu s-ar fi oprit în 5 martie, la temperaturi negative, pentru că ar fi fost obligatoriu să încălzească municipiul Deva”, a transmis liderul sindical Cristian Iștoc, citat de Antena3.

Citeste si:
Criza din energie generează un val de șomeri. Patronii sunt...
Criza din energie generează...


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Iulie 2021 - 10 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.