Social 23 Iulie 2021 17:21 de Lorena Martin

O tânără turistă de 27 de ani, din Satu Mare, blocată prin alunecare în abruptul din Cheile Galbenei, în zona Padiş a fost salvată de patrulele Salvamont Bihor, care au intervenit în urma unui apel la 112.

Dispecerul Serviciului Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor, Adrian Marin, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că apelul de urgenţă a fost primit joi, la ora 17.50, femeia fiind salvată după trei ore.

Solicitarea ajutorului a fost făcută de un turist care a urcat şi alegat câţiva kilometri pentru a avea semnal telefonic. Acesta îi alarma asupra faptului că o tânără din grup a părăsit traseul turistic, marcat şi amenajat cu cabluri, a alunecat şi a rămas blocată pe versant, fără a avea probleme medicale, dar într-o situaţie de risc de cădere de la înălţime.

„Tânăra se afla la circa 15 metri înălţime de gura Izbucului Galbena, iar dacă ar fi alunecat şi căzut ar fi suferit leziuni incompatibile cu viaţa. Persoana în cauză a părăsit traseul turistic şi a optat pentru o variantă nemarcată care i s-a părut ei mai accesibilă sau mai agreabilă. Recomandarea noastră a fost întotdeauna: nu părăsiţi marcajul turistic! Un traseu poate să pară dificil, dar când se realizează un traseu este luată în calcul inclusiv siguranţa turistului", a precizat Adrian Marin.

Circuitul Cheile Galbenei este cel mai dificil şi solicitant traseu din zona Padiş, cu diferenţe de nivel, a menţionat Marin, iar turista a părăsit traseul pentru a evita o porţiune cu lanţuri şi cabluri de la ieşirea din chei. Practic, se traversează pe cablu cu sprijin pe lanţuri laterale o vale care, în prezent, nu are mai mult de jumătate de metru apă.

„Ea a încercat să urce pe versantul drept, pe abruptul din Cheile Galbenei, ca să evite această porţiune cu lanţuri, dar în urcare a alunecat şi s-a oprit pe o treaptă intermediară, pe o brână cu o suprafaţă mică, în pantă şi în echilibru instabil. Eu am recomandat apelantului să se întoarcă la turistă şi să o încurajeze. Între timp, probabil şi sub imboldul colegilor de grup, tânăra s-a târât pe stâncă până a reuşit să ajungă până la un trunchi de copac care creştea dintr-o crăpătură şi, cu spatele la stâncă, a încălecat pe trunchiul arborelui, luându-l în braţe. Poziţia de siguranţă maxim posibilă, în condiţiile date. Aşa a aşteptat salvatorii", a povestit Adrian Marin.

Citeste si:
Piatra Neamț: Ambulanță defectă în trafic, împinsă de echipajul...
Ambulanță defectă în trafic,...

Dispecerul a solicitat urgent echipa de salvatori din Vârtop, dar şi echipajul de la Glăvoi. Primii trei salvatori au ajuns la faţa locului în circa 50 de minute, iar la câteva minute au ajuns şi cei trei membri ai echipei de la Glăvoi.

Cei şase salvatori au întins corzi fixe, unul a coborât la fată, a echipat-o cu ham de siguranţă şi au realizat evacuarea ei. În primul rând, i-au făcut un examen fizic, au constatat că nu are nicio leziune majoră, cu excepţia câtorva julituri inerente alunecării.

La ora 21,05, dispecerul a primit informaţia că tânăra a ajuns pe traseul marcat, fiind în afara oricărui pericol.

Potrivit salvamontistului Adrian Marin, după 15 iulie sezonul este foarte aglomerat în Cheile Padiş, cu circa 400-500 de turişti zilnic.


Despre autor:

Lorena Martin
 Lorena Marin este redactor de beauty și skincare. Ea s-a alăturat echipei 9AM de când se află pe băncile facultății. Tot atunci a început să colaboreze și cu publicația Kudica.ro. Tânăra este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, licențiată în publicitate, autoare a lucrării de diplomă „Particularități ale publicității make-up-ului contemporan”.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Iulie 2021 - 05 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.