Săptămâna de lucru de 4 zile începe să prindă teren și în România, după experimentul făcut în Islanda, care a arătat că angajații lucrează mai bine atunci când au mai mult timp liber. Câștigul este de ambele părți, pentru că și angajatorii ar putea avea parte de cifre de afaceri mai bune.

Rețeta succesului: Săptămâna cu 4 zile de lucru

Un program mai scurt ar fi și pe placul românilor. Studiile arată că 4 din 10 angajați își schimbă serviciul pentru un loc de muncă ce le oferă mai mult timp liber. Pe de altă parte, nu toate companiile de la noi sunt deschise la așa o idee.

Un român muncește, în medie, 40 de ore pe săptămână, cu patru ore mai mult decât media Europeană. În Olanda se lucrează cel mai puțin, anume 29 de ore. La polul opus se află Turcia, cu 46 de ore lucrate pe săptămână.

Conceptul a fost testat de cei mai curajoși și în țara noastră

Mihai Andrei, managerul unei companii de publicitate, a încercat ideea străinilor. Încă din 2016 angajații lui lucrează doar 4 zile pe săptămână. „Am observat o productivitate mai mare, aproape de 20%”, a declarat bărbatul. Oamenii au avut aceleași sarcini, același salariu, dar au muncit mai puțin.

Săptămâna cu mai puține zile lucrate a avut un real succes în țări precum Spania, Noua Zeelandă și Islanda. Între 2015 și 2019, teritoriile enunțate chiar au avut în testare peste 2500 de angajați, care au lucrat patru zile pe săptămână. Rezultatele acestui experiment au fost extrem de bune, iar productivitate a depășit așteptările

Citeste si:
STUDIU: Cinci din zece români sunt mulțumiți de relațiile cu...
STUDIU: Cinci din zece români...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Suntem fruntași la angajați cu jumătate de normă

Cei care muncesc part-time adună și ei, în medie, 1278 de ore lucrate pe an, ceea ce se plasează în fruntea clasamentului. În top se mai află Ungaria, cu 1121 de ore, și Polonia, cu 1062 de ore. La celălalt pol se află danezii, cu 783 de ore, și portughezii, cu 800 de ore.

Românii care nu lucrează cu normă întreagă își petrec la serviciu mai mult timp decât germanii - 889 de ore, 48% din timpul unui angajat german full-time - cei din Marea Britanie - 873 ore, 47% din timpul unui angajat britanic full-time - și Italia, unde cei care lucrează cu jumătate de normă stau la muncă 1017 ore, 47%.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.