Un dialog halucinant dintre dispecerul de la Serviciul de Ambulanță din Galați și o femeie disperată că a pierdut copila pe care o avea în grijă demonstrează din nou slaba pregătire a angajaților de stat. „Nu vine nimeni s-o caute în tot orașul”, i s-a spus doamnei care implora ajutor la telefon. Întrebați despre nepăsare, cei de la Salvare au spus că nu e vina lor, ci a operatorului de la 112, care a gestionat greșit urgența. Departamentul pentru Situații de Urgență a deschis o anchetă.

Piesă radiofonică absurdă. Urgență la 112, gestionată în batjocură. Replicile dintre un dispecer nepregătit și o mamă disperată

Operator 112: 112. Ce urgență aveți?

Tutorele copilei: Bună ziua. Am revenit cu telefonul. I-am pierdut urma în zona restaurantului, pe faleză.

Operator 11: Deci nu o mai vedeți, nu știți unde este acum...

Tutorele copilei: Nu, a urcat prin boscheți, prin spatele restaurantului...

Operator 112: Da, rămâneți să le spuneți celor de la Ambulanță.

Dispecer Ambulanță: Stai, că n-au nimic din stația asta.

Femeia se plimba alături de fina ei, o adolescentă în vârstă de 16 ani, diagnosticată cu mai multe afecțiuni psihice. Din senin, fata a intrat într-un episod maniacal. În momentul în care cele două au ajuns în apropierea falezei, copila a plecat de lângă tutorele ei. În secundele următoare, femeia a inițiat prima alertă către autorități și a încercat să nu o scape din ochi pe fată. A mers după ea o bucată de drum, apoi i-a pierdut urma. Disperat, tutorele a revenit la 112 cu al doilea apel și a povestit că tânăra pe care o are în grijă a fost externată în urmă cu patru zile de la psihiatrie și că are nevoie de sprijin pentru a o găsi. Operatorul a transferat apelul la Ambulanță, unde întâmplarea a fost întâmpinată cu negijență.

Dispecer Ambulanță: A pierdut-o...extraordinar...Alo?

Tutore: Bună seara, i-am pierdut urma în zona restaurantului.

Dispecer Ambulanță: Eh, dacă i-ați pierdut urma, doamnă, când o găsiți și este liniștită și vrea să meargă la spital, reveniți la 112, da?!

Operatorul nu vede urgența și tragă să termine apelul cât mai repede, dar femeia insistă, cerând ca măcar poliția să o ajute.

Dispecer Ambulanță: Nu vine nimeni să o caute în tot orașul.

Tutore: Doamnă, dar nu este și poliția pe fir? Că nu înțeleg ce-mi spuneți...

Dispecer Ambulanță: Poliția nu este în acest moment pe fir, dar nici nu aleargă după ea. Dacă ea este fugită și nu o vede nimeni, unde să o caute, doamnă?


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Iulie 2021 - 09 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.