Un studiu realizat la nivel de Uniunea Europeană a arătat că aproape o treime dintre cetățeni au depins de cunoștințe pentru a avea parte de serviciile medicale. Cercetarea a rezultat că românii sunt în fruntea clasamentului. 1 din 5 români a mărturisit că a fost nevoit să ofere șpagă pentru a beneficia de serviciile medicale.

1 din 5 români este nevoit să ofere mită pentru serviciile medicale

Barometrul Global al Corupției a realizat un studiu care pune din nou România în fruntea unui clasament neonorabil în Uniunea Europenă, precizează The Guardian.

În urma studiului s-a adeverit că aproape o treime dintre cetățenii Uniunii Europene au apelat la cunoscuți, rude pentru a beneficia de serviciile medicale. La această categorie, Cehia este fruntașă, cu un procent de 56%, după care Portugalia cu 46%, și Ungaria cu 41%. Media Uniunii Europene la această categorie este de 29%, aproape o treime din toți cetățenii UE.

România, în fruntea clasamentului la oferit mită

Totodată, studiul a mai abordat și o altă categorie, cea în care cetățenii oferă șpagă pentru a beneficia de serviciile medicale. La această categorie, România este fruntașa. 22% dintre români au recunoscut faptul că au fost nevoiți să ofere astfel de „atenții”. Pe locul doi sunt bulgarii cu 19% și ungurii cu 17%.

Retail jobs

De această dată, la această categorie, media Uniunii Europene este de 6%. Belgia și Austria apar și ele în acest top, cu aproximativ 10% din populație care oferă mită. Acest lucru este o surpriză deoarece aceste țări sunt considerate net superioare din punct de vedere al civilizației.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Iunie 2021 - 10 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.