Parlamentul European a aprobat definitiv certificatul digital Covid-19. Acesta va fi eliberat gratuit de autorităţile naţionale, în format fizic sau digital. Acest certificat îi scutește pe călători de alte restricții suplimentare ce se aplică în țările din UE.

S-a aprobat certificatul digital COVID-19

Plenul Parlamentului European a votat măsura de aprobare a certificatului COVID. 546 voturi au fost pentru, 93 de voturi împotrivă şi 51 de abţineri (cetăţenii Uniunii) şi cu 553 de voturi pentru, 91 de voturi împotrivă şi 46 de abţineri (resortisanţi ai ţărilor terţe).

Certificatul va fi eliberat în format digital sau în format fizic de către autoritățile naționale. Acesta va avea şi un cod QR. Actul va confirma că posesorul a fost vaccinat, a fost infectat și s-a vindecat sau a obţinut recent un rezultat negativ la testul COVID-19. Pentru a evita fraudarea certificatelor și pentru a putea fi verificate în întreaga Uniune Europeană, se va introduce un cadru comun la nivelul Uniunii.

De când intră în circulație certificatul Covid-19

Măsura va intra în vigoare de la 1 iulie 2021 pe un termen de 12 luni. Certificatul nu va fi considerat un document de călătorie și nici nu va fi o condiție pentru a putea călători.

În cadrul ședinței, eurodeputații au decis ca țările din UE să nu impună restricții suplimentare celor ce vor deține un astfel de certificat. Restricțiile suplimentare ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, cu excepția cazului în care aceasta este absolut necesară.

Citeste si:
OMS: Varianta Delta nu îi vizează în mod specific pe copii
OMS: Varianta Delta nu îi...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Totodată, țările din UE sunt încurajate să asigure centre accesibile pentru testare și prețuri comode pentru călători, menționează Mediafax.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.