Joi vom avea parte de o eclipsă de soare ce va traversa cerul pe o fâșie de aproximativ 500 de kilometri. Aceasta va parcurge din Canada până în Siberia și va fi parțial vizibilă și în Europa, dar totuși periculoasă pentru ochi.

Eclipsă de soare va traversa emisfera nordică

La punctul maxim al aşa-numitei eclipse inelare, de pe Pământ se va putea vedea Luna, ajungând treptat în dreptul Soarelui, care se va transforma, timp de câteva minute, într-un inel luminos subţire, ca un ''cerc de foc'' pe cerul de iunie.

Un spectacol rezervat doar acelor locuitori aflaţi la cele mai înalte latitudini, care se situează chiar pe axă: nord-vestul Canadei, extremitatea nordică a Rusiei, nord-vestul Groenlandei şi Polul Nord, unde ocultaţia discului solar va fi de 87,8%, potrivit Observatorului Astronomic din Paris.

Unde va mai fi vizibilă eclipsa

Eclipsa inelară va fi, de asemenea, vizibilă, însă doar parţial, din nord-vestul Americii de Nord, dintr-o mare parte din Europa, inclusiv din Franţa şi Marea Britanie, precum şi dintr-o parte a nordului Asiei. La aceste latitudini şi dacă cerul va fi senin, pasionaţii de astronomie vor putea observa o fracţiune din Soare acoperită de discul negru al Lunii, în proporţie de 20% la Londra, de 16% la Lille, de 13,2% la Paris, de 5,5% la Toulouse şi doar de 2,8% la Marsilia.

''Cu cât mergem mai spre sud-est, cu atât va fi mai puţin vizibilă obscurarea'', a explicat pentru AFP Florent Delefie de la Observatorul din Paris, care va transmite evenimentul în direct pe canalul său YouTube.

Citeste si:
VIDEO România, groapa de gunoi a Europei. Opt automarfare cu...
VIDEO România, groapa de...

Eclipsa va dura aproximativ două ore. La aceste latitudini, ea ''nu va fi foarte spectaculoasă'' însă, chiar şi aşa, va fi interesant de urmărit, potrivit astronomului.

Eclipsa de soare, periculoasă pentru ochi

Cu toate acestea, este imperativ ca eclipsa să nu fie urmărită în mod direct fără protecţie specială, nici măcar cu ochelari de soare sau printr-un nor. ''Arsurile retiniene pot fi ireversibile'', a amintit expertul. Este recomandată protejarea cu ochelari comercializaţi în magazinele de specialitate sau folosirea echipamentelor de observare utilizate de astronomii amatori.

Aceasta este prima eclipsă inelară din anul 2021 şi a 16-a din secolul XXI. Acest fenomen astronomic are loc atunci când Soarele şi Luna sunt perfect aliniate cu Pământul. Dacă diametrul aparent al Lunii este mai mic decât cel al Soarelui, o parte a coroanei de foc rămâne vizibilă.

Cum apare eclipsa totală de soare

O eclipsă totală, care scufundă pentru scurt timp o parte a planetei în întuneric, apare atunci când diametrul Lunii corespunde exact cu cel al Soarelui, aşa cum este perceput fenomenul de pe Pământ.

Citeste si:
Lista țărilor din Europa în care poți merge în vacanță fără prea...
Lista țărilor din Europa în...

Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" a transmis într-o postare pe Facebook, la sfârşitul lunii mai, că o eclipsă parţială de Soare, cu acoperire foarte mică a discului solar, se va produce pe 10 iunie, fiind vizibilă doar în jumătatea nordică a ţării. "Noi vă informăm doar despre fenomenele astronomice vizibile din ţara noastră, iar unul destul de spectaculos se va produce pe 10 iunie, la ora 13:00. Este vorba de o eclipsă parţială de Soare, cu acoperire foarte mică a discului solar. Eclipsa nu se vede din toată ţara", a precizat instituţia. Conform unei imagini ataşate postării, eclipsa va fi vizibilă în Transilvania, în Banat şi în mare parte din Moldova, potrivit Agerpres.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.