Studenții se arată a fi tot mai dezamăgiți de facultăți. Un studiu relevă că circa 34% dintre aceștia consideră că universitățile nu îi pregătesc pentru piața muncii. Forumul Economic Mondial transmite că 60% dintre job-urile pentru tineri nu există.

Un studiu recent demonstrează că 60% dintre job-urile din România, pentru care tinerii ar fi pregătiți, nu au fost create încă. Andreea Călăpăreanu este elevă în clasa a XII-a și încearcă să își găsească o profesie potrivită pentru ea. Tânăra nu a ajuns la o decizie finală.

„Mă gândesc să fac ori Drept, ori Facultatea de Istorie, la Litere m-am gândit, dar nu prea, pentru că nu mă atrage aşa de mult. Am stat într-o seară să caut, chiar nu am găsit alte opţiuni din care să aleg. Chiar m-am gândit şi la geografie, dar sunt în pom şi nu ştiu.”, a afirmat Andreea Călăpăreanu, elevă.

Există însă și excepții: tineri care știu exact ce își doresc să devină încă de mici. Alexandra este studentă în anul III, la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Este multumită și convinsă de alegerea pe care a făcut-o. Este meseria la care a visat și în care va activa și peste 20 de ani.

Retail jobs

„Eu vreau să continui în jurnalism. Îmi place foarte mult chiar și tot ce am învățat la facultate. Eu cred că sunt pregătită să fac această meserie.”, a precizat aceasta.

Pentru tinerii dezorientați, există și un posibil ajutor specializat. Andreea Voicu este consultant în carieră și poate oferi câteva sfaturi.

„Joburile de viitor vor fi în zona asta de digital. Tot ce înseamnă tehnologie, acolo se va duce viitorul. O să vezi o grămadă de internshipuri pe partea de digital, marketing, pe partea de copywriting, pe partea de content, adică tot ce prezintă, practic, viitorul”, a explicat aceasta, potrivit alephnews.ro.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Mai 2021 - 09 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.