Social 20 Mai 2021 07:26 de Alexandra Chivu

Părintele Pavel Mincă urma să devină psiholog, dar un gând, venit pe nepusă masă, l-a străpuns. „Ce ar fi să mă fac preot?”, și-a spus el din senin. A stat de vorbă cu un duhovnic, care i-a confirmat destinul și i-a dat binecuvântarea. Detalii despre fuga vieții sale între spital și biserică.

„Mi-ar fi plăcut să fiu, poate, filosof. Când eram mic voiam să fiu actor. Mi-ar fi plăcut să fiu profesor de fizică, dar niciodată nu m-am gândit la preoție sau la medicină. Fugeam de medicină și de preoție ca dracul de tămâie”, a povestit capul bisericesc într-un interviu pentru Antena 3.

În urmă cu mai bine de două decenii, părintele Pavel Mincu nu era de găsit nici la biserică, nici la facultatea de Medicină. Era un bucureștean de 19 ani, pe nume Alexandru, care venea dintr-o familie de intelectuali și se îndrepta spre o carieră de psiholog. A fost doar o schiță de viitor, căci în cazul său traiectoria creionată s-a unduit după zicala: „Dacă vrei să-l faci pe Dumnezeu să râdă, spune-i planurile tale de viitor”. Lucrurile nu au mers cum a vrut el, ci cum a vrut...El. După o rătăcire, a apărut în calea lui Alexandru divinul.

Retail jobs

„Mi-a venit acest gând pentru prima dată în viață. Pur și simplu a apărut în mijlocul minții, în inimă, dar instantaneu s-a luminat întreaga inimă și minte, întreaga mea viață. Ce ar fi să mă fac preotul, mi-am zis”, a descris preotul.

Din acel moment, și-a început noua viață. Și-a schimbat numele în Pavel și s-a călugărit la o mânăstire din Ilfov, unde urma să întâlnească persoana alături de care avea să înțelegea că preoția și medicina, cele de care cândva se ferise, îi vor fi răspântii. Părintele Valentin, stareț la mănăstirea Turnu, îi este ghid de atunci. L-a luat, l-a îndrumat și ascultat, apoi împreună au reînviat mănăstirea de la Turnu. Lăcașul de cult, ctitorit de Costantin Brâncoveanu, fusese transformată de comuniști în ruină, iar întreaga comunitate plângea după el. Astfel, doi oameni din două generații au construit un ajutor atât pentru suferințele trupești, cât și pentru cele sufletești, numit Centrul socio-medical „Sfântul Dorotei” - Mânăstirea Turnu, numit familiar „Clinica de la Turnu”.

Citeste si:
Alex Delea, poveste de viață impresionantă. Câștigătorul Survivor...
Alex Delea, poveste de viață...

„Am fost cu părintele stareț întâi la discuții prin țară pentru cu totul altceva; ceva legat de mânăstirea noastră, de vremurile acestea tulburi în care trăim. Eu aveam, cumva, un gând ascuns în mintea mea: să pun în discuție doctoratul sau masteratul pentru Teologie. Am prins curaj pentru că părintele Iustin Pârvu a început să descrie în culori mai sumbre vremurile noastre. Tendențios, l-am întrebat pe părintele meu: „Nu-i așa, părinte, că nu ar fi vremea pentru făcut masterate, doctorate?” În momentul acela, a spus din senin: „doctorie”. Eu am rămas uimit”, a completat călugărul Pavel.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Mai 2021 - 07 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.