Social 18 Mai 2021 08:25 de Alexandra Chivu

În 2018, Ministerul de Externe anunța că începe anchetarea unui caz tulburător care s-a petrecut în Italia. Nu e singurul caz. O dată pe săptămână, afirmă o altă „badantă”, moare căte o româncă, fie violent, fie din cauza muncii silnice la care se înhamă, îndeosebi cele angajate fără contract de muncă. Sute de femei ajung anual la spitalul de psihiatrie cu depresie severă din cauza stresului și a condițiilor inumane în care lucrează. Doar la unitatea din Socola au fost înregistrate până acum mii de cazuri.

O femeie care lucra ca îngrijitoare într-o familie de sicilieni a murit în condiții suspecte. Deși în certificatul de deces era notat „moarte naturală”, copiii româncei au constatat că ea avea un picior rupt și fața tumefiată. „A murit în bătaie”, susțineau ei. Povestea dură a acesteia nu este singulară. Toate renunță la familie și copii, în speranța că vor putea să le asigure un trai mai bun, iar marea majoritate se întorc ba după ce au înfruntat tortură din partea angajatorilor, ba niciodată pe picioare.

„Iadul. Cum se zice că în Iad nu te lasă 24 din 24 să dormi sau să trăiești, așa e. Eu nu m-am așteptat la așa ceva: să fac depresie, să ajung să mă omor”, a descris Gabriela, pacientă la Socola.

„Ca un tractor, continuu. Mecanic lucrezi. Îi pui apă și merge. Până ce ai ajuns la un moment și cazi. Nu știi ce se întâmplă cu tine”, a completat o altă pacientă, Viorica.

Povestea româncei decedate în 2018, în Italia

„Femeia ar fi murit din cauza naturale, dar medicii legiști urmează să efectueze autopsia pentru a descoperi cauzele. Procurorul Paola Guglielmi a înscris două persoane în registrul suspecților. Este vorba despre un medic curant și o asistentă din spitalul ”Panico” din Tricase. Femeia, un îngrijitor de origine română, dar rezidentă la Salve, s-a simțit rău joi după-amiază, în timp ce se afla la piață. Ulterior, după apelul la 118, a fost dusă la spitalul din Tricase. Aici, a fost supusă unei serii de verificări, care nu ar fi detectat nicio neregulă.

Medicii i-ar fi prescris doar un tratament cu antibiotice. În dimineața următoare, ea avea să-și contacteze medicul, care, după o vizită, i-ar fi spus că continue medicamentația prescrisă anterior. Odată întoarsă acasă, s-ar fi simțit din nou rău și s-a stins seara. Investigațiile au fost conduse de carabinierii stației Tricase și de colegii din stația Salve, scriau jurnaliștii italieni de la leccenews24.it.

Citeste si:
Bărbați celebri care s-au combinat cu românce
Bărbați celebri care s-au...

„Mama a muncit atâția ani ca să îi iau un sicriu de 500 de euro, să îmi vină acasă în sicriu, între patru scânduri. Avea nasul spart, tâmpla, buzele sparte, piciorul rupt, deci asta nu e moarte curată. Ea a murit din bătaie”, a declarat unul dintre copiii femeii.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Mai 2021 - 08 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.