După ce mai mulți oameni au falsificat teste negative ca să poată părăsi țara, autoritățile au recurs la măsuri drastice. Serviciul de Telecomunicații Speciale a anunțat lansarea unui certificat verde digital, în baza căruia vor putea fi identificați ușor pe aeroport toți cei vaccinați, fie că au trecut prin boală, fie că s-au imunizat.

Sistemul gândit de cei de la Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) ar trebui corelat cu cele ale altor state europene. Astfel, călătoriile vor fi posibile fără restricții sau carantină. Mai mult, nici nu vor putea fi falsificate adeverințele. Toti cei care s-au vaccinat împotriva COVID-19, au fost infectați cu virusul sau dețin un test negativ pentru ultimele 72 de ore vor putea descărca pe telefon certificatul digital verde. Acesta va conține un cod QR, care, atunci când va fi scanat, va prezenta numele, prenumele și data nașterii, dar și informații medicale esențiale.

La trecerea frontierei, fiecare persoană va prezenta actul de identitate, împreună cu certificatul verde digital, iar autoritățile vor verifica validitatea acestuia. Săptămâna precedentă, specialiștii STS au transmis către grupul de suport de la nivel european primele certificate de acest tip, care au fost verificate de către toate teritoriile membre, a explicat Cătălin Chircă, purtător de cuvânt STS.

„Certificatul verde digital este cea mai recentă iniţiativă a Comisiei Europene.(...) Certificatul verde nu este un paşaport care determină statele membre să permită sau nu o călătorie, nu e condiţie prealabilă pentru libera circulaţie, care este un drept fundamental al cetăţenilor în UE. Totuşi, în condiţiile actuale, în care ţările cer diferite documente, în diferite maniere, un document standard, interoperabil, acceptat de toate statele membre ale Uniunii Europene, care să ateste vaccinarea, testarea sau recuperarea după boală va funcţiona ca un facilitator al călătoriilor.

Orice cetăţean al UE care călătoreşte şi deţine un astfel de document ar trebui să fie scutit de restricţii de liberă circulaţie în acelaşi mod ca membrii statului în care acesta călătoreşte. În cazul în care o ţară continuă să impună carantina sau testarea suplimentară pentru deţinătorii acestor certificate, respectiva ţară trebuie să notifice Comisia şi celelalte state membre şi să explice această decizie, să furnizeze baza ştiinţifică pentru asemenea decizie”, a declarat Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, în cadrul conferinței online ”Noua adeverinţă electronică verde în context COVID-19. Facilitarea liberei circulaţii în UE", organizată de Biroul Parlamentului European în România.

Citeste si:
Cum vor arata facturile la utilitati anul viitor
Cum vor arata facturile la...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.