Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că s-au identificat diferențe la decesele COVID între datele raportate de diferitele baze de date. Au fost depistate diferenţe de până la 500 de cazuri la unele spitale, potrivit concluziilor raportului privind raportarea deceselor COVID.

Ministrul Sănătăţii a cerut DSP-urilor clarificări referitoare la diferenţele de raportare, după ce s-au identificat diferenţe de până la 500 de cazuri de decese COVID în unele spitale. Ministrul susține că mai bine s-ar concentra pe o ameliorare a procesului de raportare, în loc să caute acum vinovații de aceste erori.

„Atunci când ne referim la cadrul general privind raportarea deceselor, comisia apreciază că este certificatul constatator al decesului. OMS a introdus noi coduri de boală pentru COVID, inclusiv pentru decesele provocate de COVID. Aplicaţia Corona Forms, implementată în aprilie 2020, transpune sistemul de supraveghere pentru COVID: ea include raportări caz cu caz zilnice. Alerte MS - datele sunt agregate numeric.

Sursa informaţiilor comunicate public privind decesele al GCS este reprezentată de înregistrările din Corona Forms care conţine decesele caz cu caz. Toate informaţiile privind decedaţii au avut la bază aceste informaţii din Corona Forms. Rezultate ale analizei comisiei: s-au analizat mai multe surse de informaţii şi arată că în anul 2020 – 16.792 de decese cu diagnostic COVID și 284 de cazuri cu diagnostic principal COVID-19 cu virus neidentificat. și 3.920 decese din alte cauze la care s-a asociat și COVID și 217 cu diagnostic secundar COVID fără virus identificat.

Pentru 2020 în platforma MS s-au raportat 26.106 decese – 227 cu diagnostic principal COVID și restul cu diagnostic secundar. În anul 2020 s-au înregistrat în Corona-forms 16.120 decese, iar în alerte MS 18.498 de decese. Numărul deceselor rezultat din raportările spitalelor – 18.670", a explicat Ioana Mihăilă.

Citeste si:
Bilanț COVID-19 România, 21 iunie | 26 de cazuri noi și 65 de decese
Bilanț COVID-19 România, 21...

„Comisia a analizat datele de la spitale și au detectat diferențe de până la 500 de cazuri raportate pe spital între cele două platforme. Cauze: organizarea raportării variază, unele spitale recunosc neraportarea la DSP din diverse cauze, există un nivel de cunoaștere redus și confuzii privind procesul de raportare.

Diferenţe de raportare de până la 500 de cazuri la unele spitale. Spitalele recunosc că nu au raportat toţi morţii. Comisia recomandă un proces de actualizare a deceselor din Corona-forms şi am cerut DSP-urilor clarificări referitoare la diferenţele de raportare", a mai spus ministrul Ioana Mihăilă potrivit antena3.ro.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.