Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat că s-au identificat diferențe la decesele COVID între datele raportate de diferitele baze de date. Au fost depistate diferenţe de până la 500 de cazuri la unele spitale, potrivit concluziilor raportului privind raportarea deceselor COVID.

Ministrul Sănătăţii a cerut DSP-urilor clarificări referitoare la diferenţele de raportare, după ce s-au identificat diferenţe de până la 500 de cazuri de decese COVID în unele spitale. Ministrul susține că mai bine s-ar concentra pe o ameliorare a procesului de raportare, în loc să caute acum vinovații de aceste erori.

„Atunci când ne referim la cadrul general privind raportarea deceselor, comisia apreciază că este certificatul constatator al decesului. OMS a introdus noi coduri de boală pentru COVID, inclusiv pentru decesele provocate de COVID. Aplicaţia Corona Forms, implementată în aprilie 2020, transpune sistemul de supraveghere pentru COVID: ea include raportări caz cu caz zilnice. Alerte MS - datele sunt agregate numeric.

Sursa informaţiilor comunicate public privind decesele al GCS este reprezentată de înregistrările din Corona Forms care conţine decesele caz cu caz. Toate informaţiile privind decedaţii au avut la bază aceste informaţii din Corona Forms. Rezultate ale analizei comisiei: s-au analizat mai multe surse de informaţii şi arată că în anul 2020 – 16.792 de decese cu diagnostic COVID și 284 de cazuri cu diagnostic principal COVID-19 cu virus neidentificat. și 3.920 decese din alte cauze la care s-a asociat și COVID și 217 cu diagnostic secundar COVID fără virus identificat.

Retail jobs

Pentru 2020 în platforma MS s-au raportat 26.106 decese – 227 cu diagnostic principal COVID și restul cu diagnostic secundar. În anul 2020 s-au înregistrat în Corona-forms 16.120 decese, iar în alerte MS 18.498 de decese. Numărul deceselor rezultat din raportările spitalelor – 18.670", a explicat Ioana Mihăilă.

„Comisia a analizat datele de la spitale și au detectat diferențe de până la 500 de cazuri raportate pe spital între cele două platforme. Cauze: organizarea raportării variază, unele spitale recunosc neraportarea la DSP din diverse cauze, există un nivel de cunoaștere redus și confuzii privind procesul de raportare.

Diferenţe de raportare de până la 500 de cazuri la unele spitale. Spitalele recunosc că nu au raportat toţi morţii. Comisia recomandă un proces de actualizare a deceselor din Corona-forms şi am cerut DSP-urilor clarificări referitoare la diferenţele de raportare", a mai spus ministrul Ioana Mihăilă potrivit antena3.ro.

Citeste si:
Bilanț COVID-19, 24 septembrie 2021. Au fost raportate cele mai...
Bilanț COVID-19, 24...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Mai 2021 - 01 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.