Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că primăriile care nu iau măsuri concrete și cetățenii care aruncă tone de gunoaie pe unde apucă fac dovada unei mentalități „de Evul Mediu”.

Capitala este înconjurată de mormane de gunoaie și Garda de Mediu lucrează non stop pentru a preveni asemenea focare de infecție. Cetățenii sunt însă greu de controlat, o spune chiar ministrul Mediului.

„Este iresponsabilitatea incredibilă a autorităților publice locale și a cetățenilor, pentru că aceste gunoaie ajung pe câmpuri, pe șosele, în șanțuri, în lacuri, în râuri, din cauza nepăsării și a mentalității de Evul Mediu. Eu nu pot să înțeleg cum cetățenii sau autoritățile pot lucra sau trăi în acest fel”, a afirmat ministrul Mediului, Tanczos Barna, la Digi24.

„Mergem de la parcelă la parcelă, din loc în loc, identificăm terenuri, depozite ilegale de gunoi, verificăm proprietarul, dăm amenzi și se dispune ecologizare. În cazul în care în termenul prevăzut nu se face, se ajunge la plângere penală.

Se lucrează la foc continuu, dar repet, nu se poate controla cât aruncă cetățenii. Dacă nu se schimbă mentalitatea, dacă nu se dezobișnuiesc unii de a arunca pur și simplu pe geam, din mașină, sticla, doza de bere sau punga, degeaba”, a adăugat Tanczos Barna.

Dincolo de soluția unor amenzi usturătoare, ministrul vorbește despre construirea unor locuri speciale, unde cetățenii să poată duce gunoiul, în mod civilizat.

„Este o realitate dură, dar suntem rămași în urmă. Primăriile de sector și Primăria Generală trebuie să vină să organizeze mai bine serviciul public de salubrizare, modalitatea de depozitare, de sortare și să aducă la reciclare majoritatea deșeurilor care ajung în aceste centre de sortare.

Rețetele există, nu trebuie să inventăm apa caldă, trebuie mai multă implicare. Eu nu pot să concep ca un primar care nu a rezolvat problema salubrizării și a depozitării deșeurilor în comuna, orașul, municipiul, capitala respectivă, să câștige din nou alegerile”, a mai declarat Tanczos Barna.

Citeste si:
Campionii mediului își mai pot înscrie proiectele la Gala Green...
Campionii mediului își mai...

Despre autor:


Ultima actualizare: 21 Aprilie 2021 - 08 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.