Social 20 Martie 2021 12:30

Limba, cultura şi instituţiile franceze au fost o importantă sursă de inspiraţie în procesul de formare a statului român modern, afirmă ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, într-un mesaj transmis de Ziua Internaţională a Francofoniei.

„România sărbătoreşte la 20 martie, alături de alte 87 de state din întreaga lume, Ziua Internaţională a Francofoniei. Cu această ocazie, îmi face plăcere să adresez un salut călduros francofonilor din ţară şi de pretutindeni. Sper ca, împreună, să reuşim să continuăm atât de bogata tradiţie a României ca ţară francofonă, ca ţara cu cele mai puternice legături francofone din Europa Centrală şi de Est. Limba, cultura şi instituţiile franceze au fost o importantă sursă de inspiraţie în procesul de formare a statului român modern. Avem, cu atât mai mult, datoria de a păstra şi dezvolta tradiţiile francofone, ataşamentul faţă de limba franceză şi dorinţa de cunoaştere a culturilor francofone de pe cele cinci continente. Am încredere că tinerii vor continua să îşi dorească să cunoască, să respecte şi să consolideze acest filon al tradiţiei naţionale", spune Aurescu în mesajul său.

Retail jobs

El subliniază că România acţionează constant, în plan internaţional, la nivel bilateral şi în cadrul organizaţiilor şi forurilor multilaterale şi regionale, - mai ales în faţa unor riscuri şi ameninţări cu caracter global - pentru un multilateralism eficient şi pentru o ordine internaţională bazată pe reguli, îndeosebi pe dreptul internaţional şi valorile democratice.

„Un element important al acestui efort este multilingvismul şi respectul pentru diversitate. România, cu o apartenenţă de 30 de ani la mişcarea francofonă, contribuie activ la obiectivele-cheie ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei: promovarea limbii franceze şi a diversităţii culturale şi lingvistice, promovarea păcii, democraţiei şi drepturilor omului, consolidarea solidarităţii între statele francofone prin cooperare economică pentru o dezvoltare durabilă şi susţinerea educaţiei şi cercetării. România este centrul regional al francofoniei în Europa Centrală şi de Est, găzduind Birourile Regionale ale OIF şi Agenţiei Universitare a Francofoniei la Bucureşti, precum şi un mare număr de ambasade ale statelor francofone. Peste un milion de elevi români învaţă limba franceză, iar multe unităţi de învăţământ au programe bilingve. Elevii români se numără anual printre premianţii olimpiadelor internaţionale de limba franceză. Pentru un român, a învăţa limba franceză este o investiţie în viitorul propriu şi într-o înţelegere aprofundată a valorilor promovate în cadrul Francofoniei", declară Bogdan Aurescu.

Citeste si:
De ce este Europa lovită de furtuni puternice
Vară cu vreme la extreme. De...

Acesta aminteşte că, în cadrul mişcării francofone, „România se evidenţiază ca singura ţară cu un amplu program de burse de cercetare doctorală şi post-doctorală dedicat cercetătorilor din statele francofone", iar acest program al MAE poartă numele marelui scriitor şi om de cultură Eugen Ionescu.

„M-am întâlnit cu bursieri şi foşti bursieri ai statului român în cadrul acestui program, care m-au impresionat prin respectul şi ataşamentul lor faţă de România. Cu ajutorul Agenţiei Universitare a Francofoniei şi al universităţilor româneşti, pe punţile create de francofonie, am reuşit să construim noi legături între România şi ţările de origine ale bursierilor, ca investiţie pentru viitor", menţionează şeful diplomaţiei române, potrivit Agerpres.


Despre autor:


Ultima actualizare: 20 Martie 2021 - 12 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.