Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Naţional de Literatură pentru Copii "Ion Creangă" de la Iaşi se va desfăşura în perioada 1-5 martie, concomitent cu seria de manifestări "Zilele Creangă", organizate de Biblioteca Naţională pentru Copii din Chişinău, Republica Moldova.

Evenimentele sunt organizate cu prilejul aniversării a 184 de ani de la naşterea lui Ion Creangă. Reprezentanţii filialei ieşene a Muzeului Naţional al Literaturii Române susţin că, deşi vor avea loc mai multe activităţi culturale şi educative dedicate povestitorului, la Iaşi şi în celelalte localităţi din program, din cauza restricţiilor actuale, ele se vor desfăşura, în parte, online.

Aceştia dau asigurări că Festivalul Naţional de Literatură pentru Copii "Ion Creangă" şi-a propus, de la prima ediţie, relansarea, din perspective noi, atractive, a interesului copiilor şi adolescenţilor faţă de opera marelui clasic.

Conform programului, festivalul va debuta pe 1 martie, cu depuneri de jerbe şi buchete de flori la bustul povestitorului aflat în Grădina Publică "Ştefan cel Mare şi Sfânt" din Chişinău, precum şi la bustul din Parcul Copou din Iaşi. Ceremoniile vor fi urmate de Colocviul "Ion Creangă al meu" în localitatea Buşteni - Chişinău (via Zoom), program online organizat împreună cu Biblioteca Naţională pentru Copii "Ion Creangă" Chişinău.

În ziua de 2 martie, la Complexul cultural-muzeal "Ion Creangă", cunoscut ca Bojduca din Ţicău, publicul este invitat la ediţia a XXVIII-a a proiectului anual "Mărţişoare la Bojdeucă", în cadrul căruia va avea loc vernisajul expoziţiei de sezon "Mărţişoare de călătorie". După-amiaza se va desfăşura Simpozionul "Ion Creangă: lumea lui şi lumea noastră": Iaşi - Chişinău (via Zoom), organizat în colaborare cu Institutul de Filologie Română "B.P. Hasdeu" Chişinău, sub patronajul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova.

Pe 3 martie, Complexul cultural-muzeal "Ion Creangă" (Bojdeuca) şi Biblioteca pentru Copii "Ion Creangă" Orhei vor transmite live pe Facebook un spectacol literar-muzical dedicat povestitorului: "Vocea copilăriei eterne": Iaşi - Orhei (via Zoom).

Citeste si:
Massif free your wild side
Massif free your wild side

Pe 4 martie, pe platforma online Zoom se va desfăşura activitatea "Ion Creangă - basmul care nu se termină niciodată": Iaşi - Bălţi, în organizarea Bibliotecii pentru Copii "Ion Creangă" Bălţi şi a Complexului cultural-muzeal "Ion Creangă" (Bojdeuca).

În ultima zi a festivalului, 5 martie, va avea loc cea de-a VI-a ediţie a "Paradei povestitorilor 'Hai mai bine despre copilărie să vorbim'", care se va desfăşura la Câmpulung Moldovenesc - Chişinău (via Zoom). Potrivit organizatorilor, la aceste activităţi vor participa personalităţi din Iaşi, Chişinău, Orhei, Bălţi şi Târgu Neamţ, scriitori, jurnalişti, bibliotecari, cadre didactice, elevi. Coordonatorul proiectului este Valentin Talpalaru, muzeograf MNLR Iaşi, informează Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Februarie 2021 - 01 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.