Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti, ÎPS Aurel Percă, care este și preşedintele Comisiei pentru Învăţământ din cadrul Conferinţei Episcopilor Catolici din România (CER), susține că este nevoie de acordul părinţilor pentru orele de educaţie sexuală in școli.

ÎPS Aurel Percă este de părere că este necesar ca părinţii să fie informaţi cu privire la conţinutul orelor de educaţie sexuală.

„Considerăm că este necesar ca părinţii să fie informaţi cu privire la conţinutul orelor de educaţie sanitară care includ componente de educaţie sexuală. Educaţia copiilor nu începe odată cu programa şcolară, părinţii fiind primii responsabili de transmiterea valorilor către copiii lor. Prin urmare, numai la cererea lor şi respectându-se principiile moral-religioase ale acestora, şcoala le poate pune la dispoziţie astfel de cursuri”, a spus Arhiepiscopul Mitropolit.

Acesta solicită reprezentanţilor Parlamentului să dezbată şi să adopte legea în aceeaşi formă, adică adoptându-se modificările din 2020, care prevăd acordul scris al părinţilor pentru programele de educaţie sanitară care includ componente de educaţie sexuală.

„Există, de altfel, un precedent al acordului scris al părinţilor şi în cazul orelor de religie. Constituţia României garantează dreptul oricărui părinte de a-şi forma copiii conform convingerilor lor etice şi religioase. Cum putem pregăti generaţia tânără pentru perioada post-Covid-19, în care sunt necesare simţul civic şi solidaritatea? Trebuie să schimbăm orientarea culturală de fond, cultivând un simţ de responsabilitate foarte puternic, care presupune conjugarea tuturor forţelor, atât din partea confesiunilor, dar şi printr-o susţinere a educaţiei de către Stat prin legi corecte, care să respecte libertatea de decizie”, a declarat ÎPS Aurel Percă.

Citeste si:
Serbia va începe producția vaccinului rusesc anti-Covid-19, Sputnik V
Serbia va începe producția...

Conferinţa Episcopilor Catolici din România a emis un mesaj în acest sens şi la sfârşitul lunii aprilie 2020, când a semnalat că „obligativitatea orelor de educaţie sexuală reprezintă o încălcare a drepturilor părinţilor, garantate de Constituţia României”.

După modificările adoptate în 2020 la Legea 272/2004 care prevedea ca amendament ca programele de educaţie sanitară, desfăşurate ca activităţi extracurriculare, să se facă doar cu acordul scris al părinţilor, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului s-a întors în Parlament prin cererea de reexaminare înaintată de preşedintele Klaus Iohannis, pe 4 noiembrie 2020, chiar dacă Curtea Constituţională a României a confirmat natura constituţională a Legii în 29 octombrie 2020, precizează Mediafax.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.