Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti, ÎPS Aurel Percă, care este și preşedintele Comisiei pentru Învăţământ din cadrul Conferinţei Episcopilor Catolici din România (CER), susține că este nevoie de acordul părinţilor pentru orele de educaţie sexuală in școli.

ÎPS Aurel Percă este de părere că este necesar ca părinţii să fie informaţi cu privire la conţinutul orelor de educaţie sexuală.

„Considerăm că este necesar ca părinţii să fie informaţi cu privire la conţinutul orelor de educaţie sanitară care includ componente de educaţie sexuală. Educaţia copiilor nu începe odată cu programa şcolară, părinţii fiind primii responsabili de transmiterea valorilor către copiii lor. Prin urmare, numai la cererea lor şi respectându-se principiile moral-religioase ale acestora, şcoala le poate pune la dispoziţie astfel de cursuri”, a spus Arhiepiscopul Mitropolit.

Acesta solicită reprezentanţilor Parlamentului să dezbată şi să adopte legea în aceeaşi formă, adică adoptându-se modificările din 2020, care prevăd acordul scris al părinţilor pentru programele de educaţie sanitară care includ componente de educaţie sexuală.

„Există, de altfel, un precedent al acordului scris al părinţilor şi în cazul orelor de religie. Constituţia României garantează dreptul oricărui părinte de a-şi forma copiii conform convingerilor lor etice şi religioase. Cum putem pregăti generaţia tânără pentru perioada post-Covid-19, în care sunt necesare simţul civic şi solidaritatea? Trebuie să schimbăm orientarea culturală de fond, cultivând un simţ de responsabilitate foarte puternic, care presupune conjugarea tuturor forţelor, atât din partea confesiunilor, dar şi printr-o susţinere a educaţiei de către Stat prin legi corecte, care să respecte libertatea de decizie”, a declarat ÎPS Aurel Percă.

Conferinţa Episcopilor Catolici din România a emis un mesaj în acest sens şi la sfârşitul lunii aprilie 2020, când a semnalat că „obligativitatea orelor de educaţie sexuală reprezintă o încălcare a drepturilor părinţilor, garantate de Constituţia României”.

Citeste si:
A început greva generală în școlile din România, prima după 18 ani....
A început greva generală în...

După modificările adoptate în 2020 la Legea 272/2004 care prevedea ca amendament ca programele de educaţie sanitară, desfăşurate ca activităţi extracurriculare, să se facă doar cu acordul scris al părinţilor, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului s-a întors în Parlament prin cererea de reexaminare înaintată de preşedintele Klaus Iohannis, pe 4 noiembrie 2020, chiar dacă Curtea Constituţională a României a confirmat natura constituţională a Legii în 29 octombrie 2020, precizează Mediafax.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Februarie 2021 - 11 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.