Plămânii sunt organul cel mai afectat de virusul Covid-19. În cazul unei forme uşoare a virusului, fumatul poate agrava starea de sănătate. Beneficiile renunţatului la fumat apar încă din primele zile.

Opiniile medicilor sunt împărţite. În timp ce unii dintre ei recomandă renunţatul total la fumat, alţii spun că nu ar fi indicat pentru că ar putea face plămânii vulnerabili în faţa bolii.

Florin Piroşi este infectat cu COVID-19 de o săptămână şi este autoizolat la domiciliu. El este fumător de mulţi ani. Când a aflat rezultatul testului a luat legătura cu medicul. „Mie medicul mi-a zis că ar fi bine să nu renunţ la fumat pentru că plămânul meu este obişnuit cu fumul, iar o stopare bruscă a acestuia l-ar sensibiliza”, a spus Florin.

„Este exclus. Beneficiile renunţării la fumat apar din primele zile din momentul în care te laşi de fumat, pentru că fumatul e un toxic care acţionează şi la nivel cardiovascular şi la nivelul altor organe şi redresarea funcţionalităţii organismului este pe multe paliere”, spune Beatrice Mahler, pneumolog la Marius Nasta.

Retail jobs

„Plămânul este bombardat din două direcţii. Pe de o parte infecţia SARS-CoV-2, cu zona de cinoxină pe care o declanşază şi afectează alveolele pulmonare, adică săculeţii de aer, şi pe de altă parte, fumul de ţigară care blochează căile aeriene sau blochează mecanismele de apărare la nivelul căilor aeriene şi există riscul ca la o persoană infectată, pe lângă o infecţie virală, să se adauge şi o infecţie bacteriană, adică lucrurile să se complice”, adaugă medicul potrivit Mediafax.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Februarie 2021 - 02 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.