Plămânii sunt organul cel mai afectat de virusul Covid-19. În cazul unei forme uşoare a virusului, fumatul poate agrava starea de sănătate. Beneficiile renunţatului la fumat apar încă din primele zile.

Opiniile medicilor sunt împărţite. În timp ce unii dintre ei recomandă renunţatul total la fumat, alţii spun că nu ar fi indicat pentru că ar putea face plămânii vulnerabili în faţa bolii.

Florin Piroşi este infectat cu COVID-19 de o săptămână şi este autoizolat la domiciliu. El este fumător de mulţi ani. Când a aflat rezultatul testului a luat legătura cu medicul. „Mie medicul mi-a zis că ar fi bine să nu renunţ la fumat pentru că plămânul meu este obişnuit cu fumul, iar o stopare bruscă a acestuia l-ar sensibiliza”, a spus Florin.

„Este exclus. Beneficiile renunţării la fumat apar din primele zile din momentul în care te laşi de fumat, pentru că fumatul e un toxic care acţionează şi la nivel cardiovascular şi la nivelul altor organe şi redresarea funcţionalităţii organismului este pe multe paliere”, spune Beatrice Mahler, pneumolog la Marius Nasta.

„Plămânul este bombardat din două direcţii. Pe de o parte infecţia SARS-CoV-2, cu zona de cinoxină pe care o declanşază şi afectează alveolele pulmonare, adică săculeţii de aer, şi pe de altă parte, fumul de ţigară care blochează căile aeriene sau blochează mecanismele de apărare la nivelul căilor aeriene şi există riscul ca la o persoană infectată, pe lângă o infecţie virală, să se adauge şi o infecţie bacteriană, adică lucrurile să se complice”, adaugă medicul potrivit Mediafax.

Citeste si:
COVID-19: 4.342 de cazuri noi și 101 de decese în ultimele 24 de ore
COVID-19: 4.342 de cazuri noi...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.