Ca profesor, procesul de învățare nu se termină niciodată după ce ai o diplomă care-ți permite munca de la catedră. Desigur, observația este valabilă și pentru alte categorii profesionale, însă cu atât mai mult în cazul celor responsabili de educația a generații întregi.

Nu degeaba, în cultura japoneză, cadrele didactice sunt apreciate la justa lor valoare și, potrivit unui proverb din Țara Soarelui-Răsare, „În Japonia, singuri, profesorii nu se înclină în faţa Împăratului pentru că fără aceștia nu ar exista împărați”. De asemenea, și în țările scandinave, profesioniștii din învățământ au un statut privilegiat și salarii peste media populației.

În România, chiar dacă nu se bucură de atât de multe avantaje, oamenii de la catedră îmbrățișează această profesie mai mult din vocație și dintr-o dragoste sinceră față de copii, în condițiile în care remunerația nu reprezintă o motivație.

Dacă și tu ești profesor, probabil că la întrebarea „De ce ai ales să lucrezi în învățământ?”, ai răspuns de fiecare dată: „Pentru că îmi place și nu m-aș vedea făcând altceva!”. Nu e o muncă deloc ușoară, însă satisfacțiile sunt imediate, căci ce bucurie mai mare poți avea la final de oră decât aceea că elevii demonstrează că și-au însușit noțiuni noi, că pot jongla cu ele și că viziunea lor asupra lumii s-a dezvoltat puțin mai mult datorită ție.

Retail jobs

Dacă vrei să devii un dascăl mai bun, acest articol te poate ghida în demersul tău, cu amendamentul că este necesar să abdici de la ideea că profesoratul ține doar de vocație, iar măiestria didactică este ceva nativ. Poți avea aptitudini care te recomandă pentru această profesie – calm, blândețe, capacitatea de a-ți adapta discursul în funcție de interlocutori –, însă perfecționarea tactului pedagogic se realizează în timp, având la dispoziție instrumente specifice și, mai ales, disponibilitatea de a învăța.

Cărți în domeniu

Pe lângă resursele online, platformele educaționale de pe care te poți inspira și unde poți găsi foarte multe materiale pe care le-ai valorificat foarte mult, de altfel, în perioada de predare online, este necesar să-ți achiziționezi permanent carti de pedagogie, sa iti iei notițe și să te familiarizezi cu cele mai noi metode de predare și de modalități prin care poti insufla elevilor plăcerea de a explora și de a învăța lucruri noi.

Citeste si:
Top 5 cărți dezvoltare personală pe care să nu le ratezi la...
Top 5 cărți dezvoltare...

Cursuri de perfecționare

Dacă deja predai, probabil știi că urmarea unor cursuri de perfecționare în domeniu reprezintă o obligativitate, pentru că la final de an școlar trebuie să cumulezi un anumit număr de credite pe care le obții în urma absolvirii acestora. Dincolo de necesitate și aspecte strict birocratice, poți să-ți dezvolți competențele la catedră urmând webinarii de dezvoltare și perfecționare, o academie de leadership, traininguri de public speaking și chiar cursuri de teatru. Propune-ți să devii un mentor pentru cei din fața ta, un model pozitiv, căci copiii sunt într-o etapă de evoluție în care au nevoie de repere, de influenceri care să le ghideze parcursul.

Schimburi de experiență

Proiectele Erasmus + și Comenius sunt doar câteva din programele care facilitează schimbul de experiență cu școli din străinătate. În 2021, există foarte multe astfel de oportunități de care poți profita, mai ales că, pe lângă tine, beneficiari vor fi și elevii tăi. Este adevărat, în contextul pandemic actual, aceste proiecte sunt blocate sau formatul lor este adaptat situației actuale, însă pe viitor le poți avea în vedere, poți vedea care au fost, în trecut, modalitatea de aplicație, exemple de proiecte câștigătoare.

Citeste si:
Meditațiile cu profesorul de la clasă vor fi interzise prin lege
Meditațiile cu profesorul de...

În concluzie, a fi profesor nu înseamnă că ai o misiune deloc facilă, însă e una care are o finalitate extraordinară: schimbarea unor destine de multe ori, pe lângă educația a generații întregi de elevi.


Despre autor:


Ultima actualizare: 17 Februarie 2021 - 01 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.