Președintele Camerei Deputaților și liderul PNL, Ludovic Orban, a afirmat că reforma în ceea ce privește sporurile acordate bugetarilor va fi făcută printr-un proiect de lege la Ministerul Muncii. Acesta susține că este nevoie de o analiză serioasă a acestor sporuri și trebuie eliminate cele care se acordă în cazuri fără justificare și păstrate cele precum în domeniul medical.

“La instalarea Guvernului, când am prezentat proiectul de buget, am susținut ca sporul de condiții deosebite, care se acorda în proporție de 15%, să se acorde în sumă fixă.

În ceea ce privește reforma în doemniul sporurilor, ea va fi făcută odată cu adoptarea legii salarizării. Din punctul meu de vedere, trebuie o analiză foarte serioasă a acestor sporuri. Sunt niște sporuri care nu-și au justificare. Sporul de condiție vătămătoare, dacă este considerată radiația antenei sau radiația calcultaorului condiție vătămătoare, din punctul meu de vedere nu se poate acorda acest spor.

Problema este că pe lângă revizuirea legislației, este necesară o revizuire a actelor normative de rang secundar. Parlamentul nu poate să abroge hotărâri de guvern sau ordine de ministru în care s-a hotărât ca să se acorde spor de condiții deosebite, de toxicitate pentru antenă pe bloc sau pentru calculator sau pentru praf sau alte condiții deosebite.

Acestea trebuie să facă parte dintr-un proiect de lege elaborat serios de Ministerul Muncii și care să fie făcut cu o consultare publică amplă și care să păstreze doar acele sporuri care au justificare. Nu cred că în domeniul medical trebuie să fie afectat sporul de ATI sau sporurile pe care le au medicii infecționiști. Sunt alte categorii de sporuri care pot fi anulate sau modificate în acordarea lor.

Citeste si:
Violeta Alexandru: Liberalii susțin suspendarea PUZ-urilor din...
Violeta Alexandru: Liberalii...

Cu orice propunere vine Guvernul de plafonare în ceea ce înseamnă sporuri la maxim 20% raportat la cheltuielile de personal ale operatorului principal de credite, raportat individual la fiecare salariat, fie raportat la salariul minim sau salariul mediu brut, ca să fie un procent în sumă fixă, eu o voi susține.

Dacă se va putea în legea bugetului de stat să fie introduse prevederi legate de sporuri, va fi introdus, dacă se va considera că nu este cazul să se introducă de Guvern, ovbiectivul nostru este ca proiectului bugetului de stat să fie adoptat de Parlament în forma pe care o vrea Guvernul.

Premierul are dreptul să emită o ordonanță privind sporurile, că oricum va fi dezbătută în Parlament. Trebuie făcută o analiză foarte serioasă”, a declarat Ludovic Orban.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că România ar putea avea o nouă lege a salarizării peste un an și că aceasta trebuie să fie „într-adevăr unitară”. De asemenea, unele sporuri, inclusiv cel pentru calculator și cel de confidențialitate, ar trebui eliminate, a mai precizat aceasta potrivit digi24.ro.

Citeste si:
Ciolacu, atac la Guvernul Cîțu: „Bugetul cu care aţi venit este o...
Ciolacu, atac la Guvernul...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.