Când vorbim despre teritorii și culturi foarte diferite de a noastră, cu siguranță ne vine în minte și Japonia. Japonia are și o gastronomie unică, în care rețetele și tehnicile nu depind doar de ingrediente și de natura preparatului, ci și de un mod specific de a vedea hrana. Bucătăria japoneză poartă numele de Washoku și se bazează pe ingredientele sezoniere, dar și pe fructe de mare, pește, orez, carne de vită și alte alimente locale. Chiar dacă în toată lumea s-au deschis restaurante japoneze, multe tradiții culinare rămân ascunse ochiului european, mai ales că diferențele culturale îngreunează accesul nostru la mentalitatea care stă la baza preparatelor nipone. De aceea, ți-am pregătit o listă cu 4 obiceiuri culinare japoneze surprinzătoare.

Ichijyusansai

Ichijyusansai este o practică de asociere a preparatelor, care este strâns legată de sănătatea de fier și speranța de viață crescută a japonezilor. Astfel, o masă constă fie dintr-o supă și un preparat pe bază de orez, fie dintr-un preparat din carne sau pește și unul pe bază de legume sau alge marine. Totul se asezonează moderat, astfel încât gustul original al ingredientelor să nu fie ascuns, ci perfect armonizat.

Consumul de alimente cu risc letal

Fugu, o specie de pește balon, conține una dintre cele mai puternice toxine existente și trebuie preparat doar de un bucătar specializat, care a exersat câțiva ani cu un maestru îndepărtarea organelor cu conținut toxic. În ciuda riscurilor, 10000 de tone de fugu se consumă anual în Japonia, mai ales iarna, când este considerat o delicatesă.

Un alt preparat cu potențial letal este odorigui, o salată cu tentacule de caracatiță sau mici caracatițe crude peste care se pune sos de soia. Chiar dacă animalul este mort, sodiul din sos stimulează nervii din tentacule, ceea ce face ca acestea să se miște. Ingerarea lor prezintă un risc mare de înecare și sufocare, mai ales că ventuzele se pot lipi și obtura căile respiratorii.

Prepararea minuțioasă a sashimiului

Sashimi sunt felii subțiri de pește crud sau alt tip de carne care se consumă frecvent, cu sos de soia sărat și uneori cu ghimbir murat. Japonezii sunt obsedați de calitate și au inventat tot felul de procedee de gătire pentru ca preparatele să fie cât mai bune. Astfel, bucătarii perfecționiști folosesc pește viu, pe care îl omoară rapid, prin introducerea unui ac foarte subțire de-a lungul coloanei vertebrale. Astfel se evită eliberarea în carnea peștelui a hormonilor de stres și înțepenirea acestuia. Carnea rămâne mai gustoasă, mai fragedă și mai elastică.

Citeste si:
Cum se prepară Aperol Spritz? 3 ingrediente necesare
Cum se prepară Aperol Spritz?...

Masarea vacilor pentru o carne savuroasă

Cea mai scumpă carne de vită din lume provine de la vacile din rasa Tajima-gyu. Ele sunt crescute în prefectura Hyogo, a cărei capitală este orașul Kobe, de aceea carnea lor poartă și numele de Kobe beef. Secole de izolare, îngrijire și selecție au dus la crearea acestei rase unice, care încântă papilele gustative ale japonezilor și ale tuturor pasionaților de gusturi fine. Carnea de Tajima-gyu este bogată în grăsime intramusculară și gust și este fragedă. În plus, este sănătoasă, fiind bogată în grăsimi nesaturate și Omega 3.

Dincolo de calitățile culinare, aceste vaci au ajuns celebre și datorită tehnicilor de creștere. Li se oferă bere, pentru a le stimula apetitul și a îmbogăți carnea cu arome și sunt masate zilnic, pentru a frăgezi mușchii și a stimula depunerea grăsimii intramusculare. De asemenea, au parte de muzică clasică, despre care se crede că are efecte benefice asupra dezvoltării lor.

Citeste si:
Klaus Iohannis începe luni vizita oficială în Japonia. Președintele...
Klaus Iohannis începe luni...

Japonia are o tradiție culinară bogată, care uneori uimește. Cele 4 obiceiuri surprinzătoare pe care ți le-am prezentat demonstrează că japonezii sunt creativi, dar și pretențioși. Și în România te poți bucura de bucătăria niponă, gama de preparate fiind variată. Vrei să comanzi mâncare japoneză gen Sushi? Nimic mai simplu, datorită platformelor de food delivery.


Despre autor:


Ultima actualizare: 12 Februarie 2021 - 12 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.