Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, un Cod galben de polei, valabil până luni seara în opt judeţe din zona Moldovei, respectiv un Cod galben de vânt puternic, ce vizează 12 judeţe din Transilvania, Oltenia şi Banat.

Conform prognozei de specialitate, în intervalul 7 februarie, ora 12:00 - 8 februarie, ora 20:00, în Moldova, temporar, vor fi precipitaţii predominant sub formă de ploaie şi burniţă, iar pe arii extinse se va semnala polei, la început în sudul regiunii, apoi mai ales în nord şi centru.

Judeţele vizate de prima avertizare Cod galben sunt: Suceava, Botoşani, Neamţ. Iaşi, Bacău. Vaslui, Vrancea şi Galaţi. Totodată, în intervalul 7 februarie, ora 16:00 - 8 februarie, ora 12:00, va fi în vigoare un al doilea Cod galben de vânt puternic.

În perioada analizată, în Carpaţii Meridionali, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 70 - 90 km/h, iar la peste 1.800 de metri, rafalele vor depăşi 100 - 120 km/h, spulberând zăpada. În Banat, rafalele vor trece de 55 - 65 de km/h şi, izolat, de 70 km/h.

A doua avertizare Cod galben vizează zone din judeţele: Braşov, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Alba, Hunedoara, Mehedinţi, Caraş-Severin şi Timiş. În acelaşi timp, începând de duminică dimineaţa, la ora 10:00, şi până marţi, la ora 12:00, va fi valabilă o informare de ploi moderate cantitativ şi intensificări ale vântului, valabilă în majoritatea regiunilor.

Astfel, în intervalul menţionat, în cea mai mare parte a ţării, vor fi precipitaţii mai ales sub formă de ploaie, pe arii mai extinse în cursul zilei de luni (8 februarie), când îndeosebi în vest, nord-vest, precum şi în zona de munte, cantităţile de apă vor depăşi 15 - 25 l/mp şi, izolat, 30 - 35 l/mp. La munte, la altitudini mai mici de 1.800 de metri, ploile vor determina topirea parţială a stratului de zăpadă.

Citeste si:
ANM: Trei județe, sub avertizări cod portocaliu de vreme severă....
ANM: Trei județe, sub...

De asemenea, vântul va prezenta intensificări în zona de munte, cu viteze mai mari în zona înaltă, unde rafalele vor depăşi 80 km/h, iar local şi temporar şi în celelalte regiuni, în general cu viteze de 40 - 60 km/h. Pe crestele montane şi, trecător, în nordul Moldovei zăpada va fi spulberată.

Meteorologii precizează că, în prima jumătate a săptămânii viitoare, vor mai fi intervalele cu ploi însemnate cantitativ în special în nord-vest, precum şi cu intensificări ale vântului, informează Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Februarie 2021 - 11 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.