Salvamontiştii avertizează că este risc mare de producere de avalanşe la Bâlea Lac, la peste 1.800 de metri în Munţii Făgăraş, unde stratul de zăpadă măsoară între doi şi patru metri.

„Stratul de zăpadă la Bâlea Lac are, în locurile adăpostite, depozite de până la 3-4 metri, astfel că a fost stabilit riscul de avalanşă la gradul 4 (risc mare) la altitudini de peste 1.800 metri şi 3 (risc însemnat) sub această altitudine, pe o scală 1-5. (...) Din cauza vremii calde exista riscul declanşării spontane de avalanşe, în special la orele prânzului pe versanţii însoriţi şi suficient de înclinaţi. La peste 1.800 metri se menţin plăcile de vânt pe versanţii nordici, estici şi sudici, plăci local consistente şi cu coeziune slabă cu straturile subiacente", se arată în comunicatul Salvamont Sibiu.

Potrivit sursei citate, traseele montane din Munţii Făgăraş sunt închise iarna, iar majoritatea marcajelor nu mai sunt vizibile.

„Dorim să vă reamintim că traseele montane din masivul Făgăraş sunt închise iarna, potecile nu mai sunt vizibile, la fel ca şi marea majoritate a marcajelor. (...) Sfatul nostru este să fiţi echipaţi corespunzător pentru tipul de traseu pe care doriţi să il efectuaţi, iar celor care doresc să practice sporturi de iarnă în zona munţilor Făgăraş le recomandăm să fie echipaţi cu dispozitiv de căutare în avalanşă, sondă, lopată şi ideal rucsac cu ABS. De asemenea, să ceară informaţii de la echipele Salvamont aflate în zonă", recomandă cei de la Salvamont Sibiu potrivit Agerpres.

Citeste si:
Ce trebuie să știți despre anvelopele de iarnă
Ce trebuie să știți despre...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.