Primul vultur filipinez născut în captivitate în urmă cu aproape trei decenii a murit, a anunţat vineri Philippine Eagle Foundation.

Vulturul, numit Pagasa sau Speranţă în filipineză, s-a născut pe 15 ianuarie 1992 în cadrul programului de conservare al Philippine Eagle Foundation.

Vulturul filipinez, o pasăre de pradă uriaşă care poate fi văzută doar în patru insule din Filipine, este considerat pe cale de dispariţie de către Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii.

Există aproximativ 400 de perechi reproducătoare rămase în sălbăticie, în timp ce peste 30 de vulturi filipinezi se află în prezent în grija fundaţiei în oraşul Davao (sud).

Vulturul filipinez este pasărea naţională a ţării. Pagasa, în vârstă de 28 de ani, a murit miercuri din cauza infecţiilor asociate unor boli letale pentru răpitori, a afirmat fundaţia.

„Deşi tratamentul a fost administrat în urmă cu peste o săptămână, starea sa a continuat să se deterioreze şi a murit la ora 20:03 pe 6 ianuarie", a afirmat fundaţia într-un comunicat.

Pagasa s-a născut prin tehnici de inseminare artificială, după 14 ani de cercetare. În 2013, s-a născut singurul urmaş al lui Pagasa, Mabuhay. Şi acesta s-a născut prin tehnici de inseminare artificială.

„Chiar şi după ce s-a retras din reproducere, Pagasa şi-a trăit viaţa ca un simbol al speranţei pentru filipinezi, tineri şi bătrâni, şi a fost o sursă de inspiraţie constantă pentru oamenii care lucrează neobosit pentru a salva pasărea noastră naţională de la dispariţie", a mai spus fundaţia potrivit Agerpres.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.