Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a declarat că i se pare greșit majorarea salariilor otova a profesorilor. Ministru vrea să propună niște creșteri care să fie oferite profesorilor din fondurile viitorului Plan de Redresare și Reziliență, oferite după anumite criterii de performanță.

„Voi susține ca din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) să poată fi acordate creșteri salariale în domeniul Educației, și un criteriu care mi se pare corect este acela al performanței. Performanța judecată nu neapărat prin excelență, nu elitismul, este mult mai greu sa duci un elev de la nota 5 (cinci) la nota 6 (șase), decât să-l duci de la nota 9 (nouă) la nota 10 (zece).”, afirmă ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu va ține cont îndeosebi de performanța de care dau dovadă profesorii, indiferent de mediu în care predau, disciplina sau câți elevi au în clasă.

„Două lucruri: eu sunt absolvent de clasă de matematică fizică la colegiul Național Sfântul Sava. Sunt colegii centenarei, care trebuie să ținute, sunt elitele României, dar mult mai mult decât Colegiul Sfântul Sava și colegiile centenare, trebuie ajutate școlile din mediul rural. În anul 2014 când am preluat Ministerului Educației, pentru prima dată, veneam din învățământul universitar, avem cunoștințe minime spre foarte puține despre sistemul preuniversitar, am insistat în primele luni să merg în toate județele țării și să văd cele mai năpăstuite școli. Am văzut școli pentru care, înainte să fi mers acolo, puteam să bag mâna în foc că nu mai există în România. Sunt convins că mare parte din populația României nu-și imaginează câtă nevoie și câte inechitate există între urban și rural.

Întrebat cam cat la sută din salarii va constitui componenta de performanță, ministrul a răspuns că este doar o idee.

„Nu, este cu totul și cu totul prematur, este doar o idee. Mâine vom avea discuții la Ministerul Educației cu toate sindicatele din învățământ, apoi vom avea discuții cu asociațiile de elevi, cu asociațiile de părinți, cu asociațiile de studenți și mai apoi vom avea discuții și cu rectorii. Deci cu siguranță cu sindicatele asta va face parte de pe agenda discuțiilor, vom vedea care este numitorul comun. Sunt convins că vom găsi soluții. După ce vom găsi soluții voi fi nevoit să lupt pentru ele”

Cu toate acestea, e nevoie de o persoană neutră pentru a face partajarea și pentru a decide cine va primi această majorare.

„Răspunsul pe care vi-l dau intră sub incidența răspunsului precedent, din perspectiva căruia echitatea este un lucru pe care doresc să-l încurajez. Echitatea inclusiv la acordarea acestor creșteri salariale. Mi se pare greșit să fie acordate creșteri salariale otova, dacă îmi permiteți un termen. Ele trebuie să fie date pe anumite criterii. Acele crește procentuale de salariu nu au de-a face cu echitatea. În același subiect intră și concursurile pe care doresc să le organizez pentru inspector școlar pe care doresc să le organizez mai apoi pentru directorii de școli”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Citeste si:
Fraudă BAC 2023. Ministrul Ligia Deca, despre scandalul scurgerii...
Fraudă BAC 2023. Ministrul...

Reamintim că PNRR este planul României de atragere a fondurilor de urgență de la Uniunea Europeană, are o valoare totală de 30,4 miliarde euro și, conform programului de Guvernare, 6% din aceste fonduri vor fi alocate pentru Educație, menționează edupedu.ro.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Ianuarie 2021 - 12 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.