Eurostat anunță că România este țara care a înregistrat cea mai mare creștere din UE la cheltuielile pentru alcool din ultimul deceniu.

În 2019 au fost înregistrate cheltuieli ale UE pentru alcool în valoare de 117 miliarde euro (echivalentul a 0,8% din PIB-ul UE), ceea ce înseamnă 1,6% din cheltuielile totale de consum, informează Digi24.

Conform Eurostat, datele transmise nu includ băuturile alcoolice achiziționate din hoteluri sau baruri.

Dintre statele membre UE, media de 1,6% este depășită de Letonia (4,8%), Estonia (4,7%) și Lituania (3,7%). În schimb, cheltuielile pentru alcool se situează sub 1% în Grecia și Italia.

Cele mai mari creșteri fiind înregistrate în România (de la 2,1% din cheltuielile totale în 2009 la 2,6% în 2019, creșterea fiind de 0,5 puncte percentuale) și Portugalia (de la 1,1% la 1,4%, +0,3 pp). În schimb, ponderea cheltuielilor pe alcool a scăzut în 13 state membre ale UE. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în Lituania (de la 5,5% la 3,7%, adică o scădere de 1,8 puncte procentuale), urmată de Letonia (1,5 puncte procentuale), Bulgaria (1,3 pp) și Estonia (1,1 pp).

În șase state membre ale UE - Danemarca, Germania, Franța, Italia, Olanda și Slovenia - această pondere a rămas stabilă.


Despre autor:

Lorena Martin
 Lorena Marin este redactor de beauty și skincare. Ea s-a alăturat echipei 9AM de când se află pe băncile facultății. Tot atunci a început să colaboreze și cu publicația Kudica.ro. Tânăra este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, licențiată în publicitate, autoare a lucrării de diplomă „Particularități ale publicității make-up-ului contemporan”.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 Decembrie 2020 - 01 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.