Marea Britanie a înregistrat luni un record absolut de noi infectări cu SARS-CoV-2. Autoritățile sanitare au anunțat nu mai puțin de 41.000 de cazuri noi în 24 de ore. Experții spun că la baza acestui bilanț impresionant stă noua tulpină a virusului și - mai grav - că acest record ar putea fi doborât în zilele următoare.

În spitalele din Marea Britanie sunt tratați peste 20.400 de pacienți COVID, mai mulți decât la precedentul vârf din aprilie, când au fost 19 mii de pacienți în spitale.

Între timp, noua tulpină din Marea Britanie a ajuns și în Finlanda. Autoritățile de la Helsinki spun că două persoane au fost identificate ca purtătoare a noii variante virale. Una dintre ele a călătorit de Crăciun în Marea Britanie. O a treia persoană este infectată cu tulpina provenită din Africa de Sud. Până acum, Finlanda era singura țară nordică unde nu ajunsese încă tulpina din Marea Britanie.

Pe de altă parte, Belgia studiază posibilitatea modificării strategiei sale de vaccinare împotriva COVID-19, din cauza noii tulpini descoperite în Marea Britanie şi a numărului insuficient al dozelor de vaccin. Propunerea analizată este ca prima doză de vaccin să fie administrată la cât mai multe persoane şi administrarea celei de-a doua doze să fie lăsată pentru mai târziu.

„Am cerut grupului nostru de lucru însărcinat cu strategia de vaccinare să studieze acest lucru din punct de vedere medical”, a declarat luni ministrul belgian al sănătăţii, Frank Vandenbroucke, într-un interviu acordat postului VRT.

O eventuală schimbare a strategiei de vaccinare are în vedere transmiterea mai accentuată a noului coronavirus din cauza tulpinii identificate în Marea Britanie, care este mai contagioasă decât precedentele şi deja circulă în Belgia, având de asemenea în vedere numărul insuficient de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, deocamdată singurul aprobat în Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a contractat în numele statelor membre ale Uniunii Europene 200 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, cu o opţiune pentru încă 100 de milioane de doze. Cele 200 de milioane de doze vor fi livrate până în septembrie 2021. Acestea vor fi suficiente pentru vaccinarea a 100 de milioane din cele aproape 450 de milioane de persoane cât numără împreună statele UE.

Citeste si:
România a produs un număr record de mașini în 2022: peste 509.000...
România a produs un număr...

Vaccinul Pfizer-BioNTech este administrat în două doze, cu a doua doză la 21 de zile după prima.

Belgia a început campania de vaccinare cu persoanele vârstnice din căminele de bătrâni, unde s-au înregistrat mai mult de jumătate din cele peste 19.200 de decese asociate COVID-19 în această ţară. Conform planului stabilit de autorităţile belgiene, vaccinarea acestei categorii vulnerabile ar putea dura până la sfârşitul lunii februarie. Apoi, din martie, va începe vaccinarea personalului sanitar, iar din luna mai vor urma persoanele din celelalte grupe de risc, respectiv bolnavii cronici şi segmentul de vârstă de peste 65 de ani, informează digi24.ro.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Decembrie 2020 - 10 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.