Deputatul USR Iulian Bulai a relansat marţi ideea demolării zidului de beton care înconjoară clădirea Palatului Parlamentului, o iniţiativă care în ultimii zece ani s-a lovit de problema asigurării securităţii clădirii şi a fondurilor necesare reamenajării,

„În curând vom conduce Parlamentul României. E o chestiune de zile. Nu de persoane. Printre primele lucruri pe care va trebui să le facem este să eliminăm acest zid. Acest zid trebuie eliminat pentru că acest spaţiu şi această instituţie trebuie redate poporului. Nu demnitarilor ţanţoşi cu bolide de lux. Ca să îşi asume această instituţie, românii trebuie să fie mult mai aproape de decidenţii politici.

Acest zid trebuie să dispară. Trebuie să facem aici un parc uriaş unde românii să vină la picnic şi unde să vorbească direct cu parlamentarii. Aşa cum este peste tot în lumea civilizată. Dispariţia acestui zid nenecesar va fi un pas determinant în a lăsa în spate trecutul comunist, cu toate metehnele lui si elimina distantarea incorectă între politicieni si cetăţeni. Abia aştept să construim aici cel mai mare parc urban din ţară: Uranus-Parlament”, susține Iulian Bulai.

Clasa politică a dezbătut ideea demolării zidului de beton din jurul Parlamentului şi tranformarea peluzei într-o zonă de relaxare şi punct de atracţie turistică încă din 2007. Principalele obstacole au fost însă problema securităţii clădirii Parlamentului şi cea a fondurilor necesare demolării şi reamenajării spaţiului.

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a propus în 2015 candidaţilor la Primăria Generală a Capitalei să susţină dărâmarea zidului.

„Există acolo, în jurul Palatului Parlamentului şi Catedralei Mântuirii Neamului, posibilitatea de a planta mii de copaci. Acest mare parc se va continua prin grădini similare în Parcul Izvor, care este insuficient fructificat, şi în aria neîngrijită din jurul Casei Academiei. Acest lucru va asigura o veritabilă axă verde în Bucureşti, pentru că Parcul Carol şi Parcul Tineretului se află în apropiere”, spune Raeţchi.

Citeste si:
Susținători și parlamentari AUR, protest în fața Palatului...
Susținători și parlamentari...

În 2017 Uniunea Salvaţi România a lansat proiectul Parcul Uranus prin care „să transforme spaţiul închis şi totalitar din jurul Palatului Parlamentului într-unul deschis şi democratic”.

În 2018 vicepremierul Paul Stănescu spunea : „Mi se pare chiar o idee minunată ca la Casa Poporului să avem o coloană a infinitului, cred că ar trebui să dispară gardurile, ar trebui să dispară multe lucruri de acolo, cred că într-un complex putem să avem un simbol care să ne reprezinte”, potrivit adevarul.ro.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Decembrie 2020 - 10 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.