Președintele Klaus Iohannis a participat joi la ședința de bilanț a Consiliului Superior al Magistraturii. Acesta le-a transmis magistraților că se bazează pe profesionalismul lor pentru repararea legilor justiției.

„Într-o Românie europeană nimeni nu este mai presus de lege, iar justiția trebuie să funcționeze la întreaga capacitatea pentru a-și îndeplini misiunea nobilă. La Referendumul din 2019 românii au transmis un mesaj esențial: Justiția și buna guvernarea nu sunt negociabile.

Românii au dat totodată un mesaj clar pentur continuarea luptei împotriva corupției. Procesul de repare a legilor justiției, de crearea a unui cadru coerent, stabil și de implementare a recomadărilor GRECO, MCV și ale Comisiei de la Veneția a început deja.

Motivul pentru care nu a ajuns la final este din cauza majorității ostile reformelor și care s-a dedicat trup și suflet unor legi menite să îi apere pe infractori. O majoritate parlamentareă care nu s-a sfiit să voteze măsuri contrare interesului public. De aceea, legislația într-un domeniu atât de important trebuie să fie rezultatul unor dezbateri ample purtate în următrul Paralament constituit din forțe democratice.

Profesioniștii din sistemul judiciar trebuie să fie parte din acest proces pentru ca normele să reflecte realitatea socială. Sistemul judiciar trebuie să funcționeze în mod optim. În acest context susinerea CSM pentru implementarea recomandărilor europene este una deosebit de valoroasă.

Nu îmi pot imagina acest demers fără implicarea CSM. Vocea dumneavoastră este extrem de importantă și de aceea mă aștept să aveți intervenții profesioniste. Independența, corectitudinea și imparțialitatea sunt elemente esențiale ale magistraților.

Ele nu sunt însă suficiente, este nevoie de colaborare, asumare, leadership și perseverență pentru schimbările profunde de care are nevoie sistemul judiciar. În ceea ce mă privește, rămân un partener deschis la efortul de modernizare a justiției din România în beneficiu cetățenilor.”, le-a transmis Klaus Iohannis magistraților.

Citeste si:
Președinta CE cere ca Putin să fie adus în fața justiție
Președinta Comisiei Europene...

Joi, CSM își alege o nouă conducere. Judecătorul Bogdan Mateescu a fost desemnat, prin vot, de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii pentru a candida la funcţia de preşedinte al CSM.

Bogdan Mateescu a obţinut 7 voturi „pentru” şi 2 „împotrivă”, reuşind să obţină mai multe voturi decât judecătoarea Evelina Mirela Oprina, menționează digi24.ro.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Decembrie 2020 - 03 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.