În judeţul Cluj ar urma să fie construit un centrul de patologie vasculo-cerebrală şi neurochirurgie, singurul din zona de nord-vest a ţării, printr-o investiţie estimată la 45 de milioane de euro.

„Consiliul Judeţean Cluj a transmis Ministerului Fondurilor Europene propunerea de includere a proiectului de edificare a Centrului Regional de Patologie Vasculo-Cerebrală şi Neurochirurgie în lista celor care vor fi finanţate cu fonduri nerambursabile prin Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă. (...) Această investiţie de cca. 45 de milioane de euro este extrem de utilă şi necesară întrucât în regiunea de Nord-Vest a ţării nu există un centru unitar de tratament al patologiei vasculare cerebrale iar în prezent bolile aparatului circulator reprezintă principalele afecţiuni cauzatoare de deces", se arată într-un comunicat trimis, marţi, de Consiliul Judeţean (CJ) Cluj.

Potrivit sursei citate, durata estimată de execuţie, din momentul demarării investiţiei, este de 18 luni. Edificiul medical cu regim de înălţime D+P+4E va asigura tratamentul complex, neuro-chirurgical şi endovascular pentru aproximativ 3.500 de pacienţi pe an.

„Convinşi fiind că vom contribui direct la salvarea vieţii şi recuperarea sănătăţii a numeroşi pacienţi, susţinem întru totul acest proiect unic, de importanţă majoră pentru regiunea de Nord-Vest şi pentru întreaga ţară. În acest sens, mobilizăm toate resursele necesare pentru ca materializarea lui să aibă loc în cel mai scurt timp posibil. Acest Centru de elită va răspunde atât cerinţelor impuse de patologia vasculară şi neurochirurgicală cât şi exigenţelor unei asistenţe medicale de cea mai înaltă calitate", a declarat preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.

Centrul ar urma să fe realizat prin renovarea şi recompartimentarea actualei clădiri a Clinicii de Medicina Muncii şi Boli Profesionale şi construirea unui pavilion nou, conectat pe toate nivelurile cu clădirea actuală.

Citeste si:
Evolution Innovation Center, By Brandaffair incepe “distractia” in...
Evolution Innovation Center,...

„Urmând a beneficia de un sediu ultramodern, conform cu cele mai exigente standarde în domeniu, Centrul Regional de Patologie Vasculo-Cerebrală şi Neurochirurgie va dispune de numeroase facilităţi. Astfel, pe lângă secţiile cu paturi şi săli de tratament, acesta va avea nu mai puţin de şase săli de operaţie modulare, secţii de Terapie Intensivă, o staţie centrală de sterilizare, un laborator de imagistică şi sala de operaţii hibrid, un punct de laborator pentru urgenţe şi un punct farmaceutic, cabinete de consultaţii în regim ambulator, o sală de kinetoterapie, un amfiteatru/sală de curs şi demonstraţii practice cu 120 de locuri, o bibliotecă pentru documentare, un spaţiu special amenajat pentru recepţia pacienţilor şi o sală de aşteptare etc. Acesta va dispune inclusiv de un compartiment specializat de Neurochirurgie Pediatrică", se mai arată în comunicat potrivit Agerpres.

Citeste si:
Ce este neurochirurgia minim invazivă și ce avantaje are?
Ce este neurochirurgia minim...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Noiembrie 2020 - 01 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.