Numărul mare de cazuri noi de coronavirus care apare zi de zi ar putea scădea până la sfârşitul acestui an, dar dacă măsurile luate de autorităţi nu sunt suficiente sau nu se va face corect gestionarea cazurilor, ne putem confrunta cu al treilea val COVID, atrag atenţia medicii.

Medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Naționale de Microbiologie, a spus că un nou val ar putea apărea în primăvara anului viitor, dacă situaţia nu este corect gestionată.

„Noi acum ne găsim, ca să fiu și eu așa în trendul vremurilor, în valul 2. Am văzut că sunt deja țări cum e Japonia de exemplu unde apare al treilea val. Există întotdeauna decalaje între continente, între țări, care țin și de sistemele de sănătate cum sunt organizate.”

Rafila consideră că până la sfârșitul anului se va opri creșterea numărului de cazuri.

„Însă este posibil ca după o perioadă de măsuri stricte care vor duce în mod sigur la scădere evidentă, spre primăvară, dacă nu o să reușim să administrăm suficient de mult vaccin, mai ales la categoriile de risc, să asistăm la o nouă creștere începând probabil cu luna februarie. Și atunci situația nu se rezolvă decât așa cum spun cele mai optimiste voci, decât într-un an de zile, dacă vom avea acces la vaccin și ne vom organiza suficient de bine încât să administrăm vaccinul și mai ales (...) dacă vom reuși să explicăm populației ce este un vaccin, ce conține el care sunt riscurile, dacă sunt riscuri, care sunt beneficiile încât oamenii să ia decizii informate. Este lucrul cel mai important: să nu forțăm niciodată lucrurile", a spus prof. dr. Alexandru Rafila.

Citeste si:
Arafat: „Guvernul va prelungi starea de alertă în 14 decembrie”
Arafat: „Vin perioade grele....

Un alt aspect de care trebuie să se ţină cont, spune medicul, îl reprezintă cazurile de COVID-19 care nu sunt alocate pe județe, iar acest lucru este periculos.

„Vedem mii de cazuri în fiecare săptămână, despre care se spune că nu sunt alocate unui județ. Nu știu ce înseamnă asta, că nu sunt alocate. Din punctul meu de vedere, dacă nu știu unde este pacientul, nu pot să fac ancheta epidemiologică și lucrul acesta are consecință pentru că nu pot să identific contacții, infecția continuă să se transmită", a explicat dr. Rafila potrivit antena3.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.