Angajații nu vor putea fi testați împotriva voinţei lor la Sars-Cov2, însă, atunci când există suspiciuni de infectare, pentru a se putea prezenta la locul de muncă, angajatorul poate solicita angajaților să efectueze un test.

În legătură cu relaţiile de muncă pe perioada existenţei virusului Sars-Cov2, a fost elaborat „Ghidul angajatorului privind măsurile de gestionare a infecţiei cu COVID-19 la locul de muncă”, care se bazează pe resurse, orientări şi directive publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), guverne, patroni şi Organizaţii patronale (OP). În acest ghid se regăsesc anumite recomandări dar şi obligaţii privind modalitatea de gestionare a anumitor situaţii la locul de muncă, generate de pandemia de COVID-19.

„Deşi în România nu există o legislaţie specifică menită a impune angajatorilor responsabilităţi specifice perioadei pandemiei la locul de muncă, cea mai mare parte a legislaţiei naţionale privind ocuparea forţei de muncă şi securitatea şi sănătatea la locul de muncă obligă angajatorii să ofere şi să menţină, după cum este firesc, un loc de muncă sigur pentru a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor şi a altor persoane în toate aspectele legate de muncă”, afirmă avocatul Lucian Pop.

În situaţia în care un angajator consideră că un angajat prezintă risc pentru sănătatea celor din jur, în sensul că manifestă simptome caracteristice COVID-19, acesta poate să trimită lucrătorul în concediu medical, pentru faptul că este inapt de muncă.

„Angajatorul trebuie să ceară lucrătorului să solicite asistenţă medicală, testare şi un certificat medical, înainte de a reveni la serviciu. În cazul în care salariatul susţine că este apt să muncescă, trebuie avută în vedere cu prioritate posibilitatea ca lucrătorul să muncească de acasă”, menționează Lucian Pop.

După efectuarea testului, lucrătorul poate reveni la serviciu dacă acesta este negativ. În cazul în care lucrătorul este testat pozitiv, se aplică prevederile privind concediul medical.

Citeste si:
Firea solicită testarea gratuită pentru toți contacții direcți sau...
Gabriela Firea solicită...

În mod evident, un lucrător nu poate fi obligat să fie testat de COVID-19, însă, astfel cum am arătat mai sus, testarea reprezintă o măsură de înlăturare a riscurilor privind infectarea cu virusul Sars-cov2, iar în acest sens, în mod evident testarea negativă se impune ca o cerinţă obligatorie la întoarcerea angajatului la locul de muncă.

„Putem astfel concluziona că un angajat nu va putea fi testat împotriva voinţei sale, însă, atunci când există suspiciuni de infectare, pentru a se putea prezenta la locul de muncă, angajatorul, pentru înlăturarea oricăror riscuri, poate solicita angajatului să efectueze un test privind infectarea cu virusul Sars-Cov2, având în vedere obligaţiile sale de asigurare a sănătăţii şi securităţii la locul de muncă. În această situaţie însă, costurile aferente testării vor fi suportate de către angajator”, susține avocatul potrivit adevarul.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.