Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că nu s-a luat în discuţie decretarea stării de urgenţă în perioada sărbătorilor de iarnă, adăugând că anul acesta "ne vom întoarce la ce înseamnă sărbătoarea Crăciunului", adică sărbătoarea "în şi cu familia".

Întrebat într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni dacă ia în calcul să decreteze stare de urgenţă în perioada sărbătorilor de iarnă, Iohannis a spus: „Nu am luat în discuţie, nu s-a discutat un astfel de demers. Măsurile care au fost luate, restricţiile care sunt în vigoare sunt cele pe care le cunoaştem. Dar, în acelaşi timp, eu nu cred că în acest an sărbătorile de iarnă vor fi ca în alţi ani. Cu siguranţă vor fi restricţii în vigoare, cu siguranţă se va putea călători în mult mai puţine locuri - de exemplu, în străinătate este foarte dificil de călătorit din cauza multiplelor restricţii care există în diferite state. Şi cred că anul acesta ne vom întoarce la ce înseamnă sărbătoarea Crăciunului. Este sărbătoarea în şi cu familia”, a declarat Iohannis, potrivit Agerpres.

Acesta a vorbit, de asemenea, și despre circulația pe timp de noapte, spunând că nu consideră că aceasta răspândeşte pandemia, ci petrecerile care se fac noaptea.

Măsurile care au fost luate au fost discutate şi propuse de experţi recunoscuţi din domeniu. Nu s-a discutat restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte. Acum, eu, personal, nu cred că circulaţia pe timp de noapte răspândeşte pandemia, ci petrecerile pe timp de noapte - care, după cum ştim, au fost interzise. Dar, după orice set de restricţii care se introduce, trebuie aşteptată reacţia sistemului. Nu putem să introducem în fiecare zi restricţii noi fără să urmărim ce efect au, fiindcă până la urmă aceste restricţii nu sunt un joc politic, aceste restricţii se propun de către experţi pentru a domoli extinderea pandemiei. Şi atunci, după ce se hotărăşte un set de restricţii, trebuie să aşteptăm o perioadă - experţii spun cel puţin două săptămâni - să vedem ce efect au aceste restricţii. Fiindcă noi nu dorim să distrugem viaţa oamenilor, noi dorim să luăm fix atâtea măsuri şi să impunem atâtea restricţii cât sunt necesare pentru a domoli extinderea acestei pandemii. Şi după ce avem rezultatele, după un set de restricţii, experţii le analizează cu mare atenţie, cu simţul răspunderii şi propun un nou set sau păstrarea setului de restricţii", a spus Iohannis într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.

Citeste si:
Olanda intră în lockdown începând de duminică, pe perioada...
Olanda intră în lockdown...

Preşedintele a menţionat că sistemul prin care se calculează rata de infectare „a fost elaborat de experţi recunoscuţi de la noi şi se bazează pe criterii obiective".

Sigur, putem să ne întrebăm cât de perfect este sistemul. Cred că nu există niciun sistem perfect în pandemie, însă, până în momentul de faţă, se vede că aceste criterii au reflectat destul de acurat realitatea din teren", a spus Iohannis, întrebat dacă acest sistem nu ar trebui schimbat în condiţiile în care judeţele care au o rată de infectare mare prelucrează foarte multe teste, iar cele care sunt în zona verde prelucrează teste puţine.


Despre autor:


Ultima actualizare: 29 Octombrie 2020 - 10 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.