Piaţa muncii încă are de suferit după impactul generat de pandemia din ultimele 6 luni, însă, treptat apar semnele revenirii, pe care le simt atât angajații, cât şi angajatorii. Astfel, după o bună perioadă în care angajările au fost blocate, septembrie a venit cu un număr de 31.000 de joburi noi, dar şi cu 1,4 milioane de aplicări ale candidaţilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă.

„Situaţia pe care o traversăm acum este departe de a fi ideală. Să nu uităm că, din martie până în septembrie, am avut 1,3 milioane de contracte de muncă încetate şi doar 800.000 de contracte noi. Cu toate acestea, vedem, după multă vreme, semnale clare de optimism, iar faptul că anul acesta, în septembrie, am avut mai multe joburi postate decât în oricare dintre ultimele 12 luni, deci şi în perioada dinaintea declanşării pandemiei, înseamnă că lucrurile reintră pe un drum cât mai aproape de normal”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Numărul de noi job-uri este cu 25% mai mare față de luna august, iar oraşele în care s-au făcut cele mai multe angajări sunt Bucureştiul, Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Iaşi şi Constanţa. În ceea ce-i priveşte pe viitorii angajați, aceştia au atins cifra de 1,4 milioane de aplicări de la o lună la alta, de mai bine de 6 luni.

„În septembrie am avut peste 146.000 de oameni care au aplicat pentru un loc de muncă, dintre aceştia 30.000 fiind candidaţi noi care fie nu aveau cont pe eJobs, fie nu mai fuseseră activi în ultimii ani. De altfel, aceasta a fost media lunară a ultimei perioade – între 25.000 şi 30.000 de candidaţi noi care aplică pentru prima oară sau pentru prima oară după mult timp în care nu au făcut o schimbare profesională. Mulţi dintre ei sunt foarte tineri, adică au între 18 şi 24 de ani, iar pentru ei vestea bună este că start-up-urile şi IMM-urile, unii dintre angajatorii predilecţi pentru acest segment de vârstă, au reînceput să angajeze semnificativ”, explică Bogdan Badea.

Cele mai multe joburi postate în luna septembrie au fost în Vânzări, următoarele cele mai active domenii fiind Transport / Distribuţie şi Administrativ / Logistică, informează adevarul.ro.

Citeste si:
Românii vor să reducă săptămâna de muncă la 4 zile. Ce spun...
Românii vor să reducă...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Octombrie 2020 - 12 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.