Apicultorii vor primi, începând de marţi, ajutorul de minimis de 25 de lei pe familia de albine, conturile Direcţiilor agricole fiind alimentate cu sumele necesare, a anunţat, luni, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

„MADR anunţă că Direcţiile Agricole Judeţene (DAJ) pot începe de marţi - 22 septembrie plata ajutorului de minimis către apicultori. În cursul zilei de luni, 21 septembrie 2020, conturile DAJ au fost alimentate cu sumele necesare, iar pasul următor este plata către beneficiarii acestei scheme de ajutor”, precizează instituţia.

Potrivit sursei citate, au depus cerere pentru a beneficia de sprijin un număr de 16.296 apicultori, pentru un total de 1.506.068 familii de albine.

Ultima zi de depunere a cererilor pentru obţinerea ajutorului de minimis a fost 15 septembrie a.c, iar sprijinul pe care apicultorii îl vor încasa este de 25 de lei pe familia de albine.

Suma totală alocată pentru această schemă de ajutor este de 37,652 milioane de lei.

Apicultorii au solicitat autorităţilor un sprijin financiar de 10 euro/familia de albine pentru compensarea pierderilor din sector, având în vedere că fenomenele meteo nefavorabile au compromis în acest an producţia de miere, iar cheltuielile pentru supravieţuirea şi păstrarea familiilor de albine au fost tot mai mari.

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, declara la mijlocul lunii iunie că producţia de miere va fi compromisă în acest an, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, fiind prognozată o reducere cu 15-20% faţă de anul trecut.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, cu efective de 1,47 de milioane de familii de albine.

La nivel naţional, sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine, informează Agerpres.


Despre autor:


Ultima actualizare: 21 Septembrie 2020 - 04 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.