Unitățile de învățământ și-au început activitatea de doar o săptămână, însă în multe dintre acestea scenariul inițial a fost schimbat. În consecință, elevii învață exclusiv online. Tocmai de aceea, este important pentru părinți să știe care sunt condițiile în care pot cere zile libere plătite de la angajator pentru a rămâne cu copilul la domiciliu.

„Părinții care au copii până în 12 ani înscriși în sistemul de învățământ sau dacă au dizabilități și au vârsta până în 26 de ani, indiferent că sunt angajați la stat sau la privat, au dreptul să solicite zile libere plătite de către angajator, iar o parte din sume se vor deconta de la fondul de șomaj. Valoarea indemnizației este de 75 la sută din salariul brut, dar fără a depăși 75 la sută din salariul mediu utilizat în economie pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale din anul 2020”, a declarat consultantul economic Adrian Bența.

„Mai întâi, angajatorul plătește indemnizația, reține impozitele și contribuțiile sociale datorate, depune declarațiile către autorități și ulterior poate să solicite decontarea acestei sume. Indemnizația este impozabilă, adică se datorează pentru salariații obișnuiți un impozit de 10 la sută, contribuția de 25 la sută la pensii, contribuția de 10 la sută la sănătate. Rămâi cu puțini bani, dar mai sunt sectoare de activitate, de exemplu în construcții sau în IT, unde nu se datorează toate aceste contribuții. Dar este bine că se poate deconta această sumă. Însă, deocamdată, prima dată o suportă angajatorul”, a mai explicat Bența.

Angajații care NU pot solicita zile libere

Din păcate, sunt și angajați care nu au dreptul de a-și lua zile libere. Este vorba despre salariații din sistemul de ordine publică, din apărare și din sistemul medical. În schimb, aceștia primesc un spor la salariu - suma care li s-ar fi cuvenit dacă rămâneau acasă prin zile libere plătite.

Totodată, indemnizația se acordă doar condiționat. Astfel, doar unul dintre părinți are dreptul să primească aceste zile libere plătite, nu ambii. Mai mult decât atât, celălalt părinte trebuie să fie activ - fie salariat în câmpul muncii, fie un PFA activ, precizează antena3.ro.

Citeste si:
VIDEO O educatoare lovește un copil pentru că acesta nu face ce i...
VIDEO O educatoare din...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.