Cuplurile căsătorite au fost puși la grea încercare în pandemie. Incertitudinea, posibilitatea unei crize financiare şi riscul ca unul dintre parteneri să îşi piardă locul de muncă au făcut ca multe cupluri să-şi privească relaţia dintr-o altă perspectivă. Acolo unde apar probleme de cuplu, soţii nu mai cer divorţ, din cauza restricţiilor impuse de pandemie. Prin urmare, cresc actele de violenţă în familie, explică avocaţii.

Mai exact, pandemia a "obligat cuplurile să intre într-o stare de „anormalitate”, în sensul că au fost obligaţi să stea foarte mult împreună, în condiţiile în care înainte, cea mai mare parte a timpului şi-o petreceau la locul de muncă, se vedeau cel mult câteva ore sau în weekend, timpul petrecut împreună era slab cantitativ şi calitativ.", a precizat, avocatul Daniel Manolache.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în luna martie s-au pronunţat cu aproape 900 mai puține divorţuri decât în martie anul trecut.

"Acest femomen nu este întamplător. Până în perioada declanşării pandemiei se putea observa o anumită stabilitate economică, probabil pe acest font şi motivele de ceartă erau din ce în ce mai puţine, iar între timp multe cupluri au devenit mai rezistente la problemele vieţii în doi. Stabilitatea emoţională, condiţiile financiare, toate fiind pe un anumit trend pozitiv au condus la o îmbunătăţire a vieţii în cuplu.", mai precizează avocatul Daniel Manolache

"Dacă înainte era mult mai simplu să apelezi la serviciile unui notar sau chiar la serviciile unui avocat sau chiar să introduci o acţiune de divorţ în instanţă, se poate observa că aceste demersuri au devenit din ce în ce mai dificile de realizat din punct de vedere tehnic, din punct de vedere al restricţiilor pe care le impun autorităţile cu privire la accesul instituţional, cu privire la accesul în clădiri, cu privire la accesul în registratura instanţelor sau la arhivă. Confruntându-se cu asemenea impedimente, probabil că se renunţă, cel puţin pentru o perioadă de timp, la ideea de a divorţa.", spune avocatul Manolache, care a observat că multe cupluri renunţă la ideea de divorţ, când văd cât de complicată este procedura, în timp de pandemie."

Citeste si:
Jandarmii din Dâmboviţa au salvat o familie cu trei copii rătăcită...
Jandarmii din Dâmboviţa au...

Scade numărul de divorţuri, dar creşte numărul actelor de violenţă în familie

"Perioada de restricţii, dacă pe deoparte aduce o îmbunătăţire, că a scăzut numărul de divorţuri, pe de altă parte probabil se va observa, în timp, o creştere a numărului cazurilor de violenţă în familie, fiindcă oamenii şi pe fondul neajunsurilor, pe fondul fricilor că ar putea să rămână fără locul de muncă şi pe fondul faptului că în această perioadă practic s-au redescoperit după ani de zile, pot să se comporte într-o maniera nu tocmai plăcută, nu tocmai rezonabilă şi să apară certuri care pot să escaladeze la acte de violenţă.", mai adaugă Daniel Manolache

Totuşi, este un paradox, fiindcă de mult ori actele de violenţă conduc de multe ori la creşterea numărului de divorţuri. Practic, cel care este agresat în mod constant sau chiar episodic, indiferent că vorbim de soţ sau de soţie, ulterior va introduce şi o solicitare de separare a cuplului, precizează antena3.ro.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.