Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a înaintat un proiect de lege privind eficiența energetică, care creează cadrul necesar realizării de noi economii anuale, pentru anii 2021-2030. Actul normativ are drept obiective stabilirea metodelor de calcul și monitorizarea cantității obligatorii de economii de energie. Până la 1 ianuarie 2027 toate contoarele vor trebui să poată fi citite de la distanță.

Proiectul conține următoarele principale prevederi:


  • includerea autorităților publice locale printre entitățile care au obligația de a realiza inventarul clădirilor deținute și ocupate;

  • contorizarea vizează consumatorii finali de gaze naturale și, de asemenea, consumatorii finali de încălzire centralizată, răcire centralizată și apă caldă menajeră;

  • contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică instalate după 25 octombrie 2020 vor trebui să fie dispozitive care pot fi citite de la distanță, se vor moderniza astfel încât să poată fi citite de la distanță sau se vor înlocui cu dispozitive care pot fi citite de la distanță până la 1 ianuarie 2027, cu excepția cazurilor în care autoritățile competente demonstrează că acest lucru nu este rentabil.

Directiva 2012/27/UE privind eficiența energetică a fost transpusă în legislația națională prin Legea 121/2014 privind eficiența energetică.

Proiectul de lege pus în dezbatere publică schimbă Legea 121, aceasta în condițiile în care și Directiva 2012/27/UE a fost modificată printr-o nouă directivă (Directiva UE 2018/2002), care prevede atingerea obiectivelor principale ale Uniunii privind eficiența energetică de cel puțin 32,5% pentru anul 2030. Fiecare stat membru trebuie să își stabilească contribuția orientativă privind eficiența energetică pe plan național pentru îndeplinirea obiectivelor Uniunii pentru 2030, informează hotnews.ro.

Citeste si:
PSD vrea să ofere 500 de euro lunar profesorilor, în timpul stării...
PSD vrea să ofere câte 500 de...
Citeste si:
15 remedii simple pentru durerile de urechi
15 remedii simple pentru...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.