Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a înaintat un proiect de lege privind eficiența energetică, care creează cadrul necesar realizării de noi economii anuale, pentru anii 2021-2030. Actul normativ are drept obiective stabilirea metodelor de calcul și monitorizarea cantității obligatorii de economii de energie. Până la 1 ianuarie 2027 toate contoarele vor trebui să poată fi citite de la distanță.

Proiectul conține următoarele principale prevederi:


  • includerea autorităților publice locale printre entitățile care au obligația de a realiza inventarul clădirilor deținute și ocupate;

  • contorizarea vizează consumatorii finali de gaze naturale și, de asemenea, consumatorii finali de încălzire centralizată, răcire centralizată și apă caldă menajeră;

  • contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică instalate după 25 octombrie 2020 vor trebui să fie dispozitive care pot fi citite de la distanță, se vor moderniza astfel încât să poată fi citite de la distanță sau se vor înlocui cu dispozitive care pot fi citite de la distanță până la 1 ianuarie 2027, cu excepția cazurilor în care autoritățile competente demonstrează că acest lucru nu este rentabil.

Directiva 2012/27/UE privind eficiența energetică a fost transpusă în legislația națională prin Legea 121/2014 privind eficiența energetică.

Proiectul de lege pus în dezbatere publică schimbă Legea 121, aceasta în condițiile în care și Directiva 2012/27/UE a fost modificată printr-o nouă directivă (Directiva UE 2018/2002), care prevede atingerea obiectivelor principale ale Uniunii privind eficiența energetică de cel puțin 32,5% pentru anul 2030. Fiecare stat membru trebuie să își stabilească contribuția orientativă privind eficiența energetică pe plan național pentru îndeplinirea obiectivelor Uniunii pentru 2030, informează hotnews.ro.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Septembrie 2020 - 02 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.